01 september 2017

Siv Jakobsen - The Nordic Mellow

Het overkomt me niet zo heel vaak meer dat ik totaal wordt verrast door een plaat, maar The Nordic Mellow van Siv Jakobsen kwam eerder deze week aan als de spreekwoordelijke donderslag bij heldere hemel. 

De Noorse singer-songwriter verrast op haar debuut met een fascinerende stem, met een hele bijzondere instrumentatie en met songs die zich op meerdere wijzen onderscheiden van de rest binnen het enorme aanbod van het moment. 

Laat ik eens beginnen met de stem van Siv Jakobsen. Het is een stem die kan klinken als die van de grote zangeressen uit de Britse folk van de vroege jaren 70, maar het is ook een stem die kan omslaan in die van een Scandinavische sprookjesprinses en het is een stem die bijna als instrument kan worden ingezet. Hier en daar hoor ik raakvlakken met Joni Mitchell, maar Siv Jakobsen heeft toch vooral een eigen geluid. 

Ook de instrumentatie op de plaat kan je, wanneer de akoestische gitaar domineert, mee terug nemen naar de hoogtijdagen van de Britse folk, maar Siv Jakobsen voorziet haar muziek ook zo nu en dan van indringende pianoklanken, speelse percussie en vooral van stevig aangezette en werkelijk prachtig gearrangeerde strijkers, die een aangenaam briesje transformeren in de voorbode van een zware storm. 

Siv Jakobsen is misschien beïnvloed door de folk zoals die in de jaren 70 in Engeland werd gemaakt, maar The Nordic Mellow is ook een plaat die is geïnspireerd door Scandinavische mystiek of door de kilte van de eindeloze Scandinavische winter. The Nordic Mellow laat zich hierdoor niet zomaar in het hokje folk duwen, maar is een plaat die nadrukkelijk de grenzen opzoekt. 

De songs van Siv Jakobsen houden zich niet aan de conventies van de folksong, maar doen precies waar ze zelf zin in hebben. Dat klinkt de ene keer zonnig en lichtvoetig, maar het volgende moment aardedonker en zwaar. Het levert songs op waarvan je moet houden, maar als je houdt van de muziek die Siv Jakobsen op The Nordic Mellow maakt, is het direct een plaat om eindeloos te koesteren. 

Wat bij de allereerste beluistering misschien nog wat tegen de haren instrijkt, is het volgende moment de start van een reis door een even mooi als ongrijpbaar muzikaal universum. De songs van Siv Jakobsen zijn stuk voor stuk wonderschoon, maar het zijn ook songs vol avontuur, wat van The Nordic Mellow een even ongrijpbare als betoverende plaat maakt. 

The Nordic Mellow klinkt ook nog eens fantastisch, wat de verdienste is van de gelouterde producer Matt Ingram, die eerder werkte met The Staves, Florence & The Machine en vooral Laura Marling, met wiens muziek The Nordic Mellow zeker raakvlakken heeft, al is de muziek van Siv Jakobsen eigenzinniger en intenser dan die van de Britse singer-songwriter. 

The Nordic Mellow van Siv Jaksobsen is een intense en spannende plaat, die zal worden gekoesterd voor liefhebbers van vrouwelijke singer-songwriters die buiten de lijntjes durven te kleuren. Het is bovendien een plaat die perfect past bij de jaargetijden die komen gaan, nu de zomer langzaam maar zeker aan de laatste dagen bezig is. Erwin Zijleman