donderdag 15 november 2018

Queen Of The Meadow - A Room To Store Happiness

Bescheiden meesterwerken vallen momenteel makkelijk tussen wal en schip, maar dit is een plaat om te koesteren
Wat was ik ruim twee jaar geleden onder de indruk van het debuut van Queen Of The Meadow, maar desondanks verdween de nieuwe plaat van het tweetal uit Bordeaux vorige maand te makkelijk op de stapel. Wat ben ik blij dat de plaat er ook weer af is gekomen, want A Room To Store Happiness is een plaat van een bijna onwerkelijke schoonheid. De instrumentatie is subtiel maar prachtig, de stem van Helen Ferguson is er een om intens van te houden, terwijl de songs van het duo zo intiem zijn dat je je soms schuldig voelt dat je er naar luistert. Door de persoonlijke en indringende teksten en de nog wat mooiere songs overtreft deze plaat het debuut van het duo en zijn de jaarlijstjes het meest logische volgende station.


Ik was iets meer dan twee jaar geleden behoorlijk onder de indruk van Aligned With Juniper van Queen Of The Meadow. Het debuut van het duo uit Bordeaux was een bescheiden meesterwerk dat zich in eerste instantie niet heel erg opdrong, maar uiteindelijk naar grote hoogten wist te stijgen. 

Aligned With Juniper verscheen twee jaar geleden in de zomer; een periode waarin het aantal nieuwe releases relatief beperkt is. De tweede plaat van het Franse duo verscheen ruim een maand geleden, in een week met een duizelingwekkend groot aantal releases. Het zijn weken waarin bescheiden meesterwerken die zich ook nog eens langzaam opdringen een groot risico lopen om tussen wal en schip te vallen en dat is ook precies wat leek te gebeuren met de tweede plaat van Queen Of The Meadow. 

Meerdere lezers van deze BLOG, die ik ooit op het spoor zette van het debuut van het duo, wezen me echter bij herhaling op A Room To Store Happiness, waardoor de tweede plaat van Queen Of The Meadow toch nog in de cd-speler verdween. Gelukkig maar, want ook de tweede plaat van het duo uit Bordeaux is een plaat van grote schoonheid. 

Helen Ferguson en Julien Pras borduren op hun tweede plaat nadrukkelijk voort op het zo bijzondere debuut, maar hebben ook een plaat gemaakt die nog mooier, intiemer, intenser en indringender is. 

Helen Ferguson was na het debuut een tijd door haar inspiratie heen, maar hervond die inspiratie door een nogal heftige persoonlijke gebeurtenis. Nadat ze verkeerde medicijnen voorgeschreven had gekregen raakte ze in een vier dagen durende psychose en was ze bang krankzinnig te worden. Het liep uiteindelijk goed af, maar de heftige gebeurtenis heeft zijn sporen nagelaten in de songs van Queen Of The Meadow. A Room To Store Happiness is een intieme en persoonlijke plaat vol melancholie, maar het is ook een plaat die kracht uitstraalt. 

In muzikaal opzicht is er als gezegd niet eens zo gek veel veranderd. Helen Ferguson en Julien Pras maken nog altijd uiterst ingetogen en vaak zelfs fluisterzachte popliedjes. Het zijn popliedjes die zijn voorzien van een ingetogen akoestische instrumentatie, die vooral bestaat uit akoestische gitaren en hier en daar wat strijkers, en die de meeste kleur halen uit de bijzonder mooie stem van Helen Ferguson, die ook op A Room To Store Happiness het oor streelt met vocalen waarvan je alleen maar zielsgelukkig kunt worden, zeker ook wanneer de stem in meerdere lagen tot je komt. 

Queen Of The Meadow maakt nog altijd muziek die is geworteld in de Britse en Amerikaanse folk uit de jaren 60 en 70, maar het tweetal uit Bordeaux geeft ook een eigen draai aan deze invloeden, waardoor de muziek van het tweetal fris en eigentijds klinkt. 

Het is muziek die heerlijk loom en dromerig voortkabbelt op de achtergrond, maar Queen Of The Meadow maakt muziek die het verdient om uitgeplozen te worden. Luister naar A Room To Store Happiness met de volumeknop wat verder open of met de koptelefoon en je hoort dat de instrumentatie veel rijker en veelkleuriger is en je hoort bovendien nog beter hoe mooi en bijzonder de stem van Helen Ferguson is. 

Ik ben inmiddels talloze luisterbeurten verder en hou inmiddels zielsveel van deze plaat, die nog een stuk beter is dan zijn voorganger. A Room To Store Happiness is veel te bescheiden om een plek in de jaarlijstjes af te dwingen, maar hoort hier absoluut thuis. Wat een prachtplaat. Erwin Zijleman

De muziek van Queen Of The Meadow is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het label van de band: https://tinyroomrecords.bandcamp.com/album/a-room-to-store-happiness.