dinsdag 27 november 2018

Dusty Stray - Estranged

Dusty Stray maakte al vier bloedmooie folky platen en ook nummer vijf is er weer een van een bijzondere schoonheid
Dusty Stray, het alter ego van de Texaanse muzikant Jonathan Brown, die inmiddels al flink wat jaren vanuit Amsterdam opereert, timmert inmiddels al een aantal jaren aan de weg met prachtige platen. Het zijn platen die beginnen bij stokoude folk uit vervlogen tijden, maar dankzij een bijzondere instrumentatie en een al even bijzondere sfeer het heden in worden getild. Estranged is wat mij betreft nog wat beter dan zijn voorgangers en betovert met wonderschone folksongs vol doorleving, maar ook vol avontuur. Bijzondere muzikant deze Jonathan Brown. Iedereen met een folk hart moet dit horen.

Ik weet niet precies waar het aan ligt, maar op een of andere manier verdwijnen de platen van Dusty Stray bij mij altijd op de stapel en duurt het soms maanden voor ze er af komen. Wanneer de platen dan eindelijk van de stapel af komen omarm ik ze stuk voor stuk als bescheiden meesterwerken, dus ik zou zo langzamerhand moeten weten wat Dusty Stray te bieden heeft. 

Het verklaart misschien waarom de vijfde plaat van Dusty Stray maar een week of zes op de stapel heeft gelegen, maar inmiddels moet ik concluderen dat dit een week of zes te lang was. Ook Estranged is weer een prachtige plaat van het alter ego van Jonathan Brown en misschien nog wel mooier dan de geweldige voorgangers, waarvan het precies drie jaar oude A Tree Fell And Other Songs tot dusver mijn favoriet was. 

Estranged is de opvolger van A Tree Fell And Other Songs en ligt ook in het verlengde van de plaat die drie jaar geleden kon rekenen op zeer positieve recensies, maar helaas slechts in kleine kring de aandacht trok. 

Jonathan Brown, een Texaanse muzikant die voor de liefde naar Europa kwam en inmiddels al een aantal jaren vanuit Amsterdam opereert, deed voor de productie ook dit keer een beroep op producer (Mark) Kramer, die eerder werkte met onder andere Galaxie 500, Low en Will Oldham’s Palace Songs en ook de vorige plaat van de Texaan produceerde. Kramer weet precies hoe hij de songs van Jonathan Brown naar een hoger plan kan tillen en doet dit ook op Estranged weer op indrukwekkende wijze. 

Jonathan Brown kiest voor de meeste van zijn songs voor een folky basis. Een akoestische gitaar, een stem vol doorleving en een melodie die blijft hangen; het is de basis van de meeste songs op Estranged. Het is een basis die fraai wordt aangevuld met extra accenten in de instrumentatie. Het brengt de songs van Jonathan Brown verder tot leven en het voorziet deze songs van een rijk kleurenpalet, waarin de wat donkere tinten overheersen. 

Het is knap hoe de fluisterzachte en folky songs van de Amerikaanse muzikant worden voorzien van een voller geluid, zonder dat dit ten koste gaat van de intimiteit van de songs van Jonathan Brown. Door de bijdragen van onder andere een harmonium, een cello en een lap steel is het geluid op Estranged donker maar sfeervol, maar Jonathan Brown slaagt er ook in om zijn muziek warm te laten klinken, onder andere met fraai akoestisch gitaarspel en met gloedvolle vocalen. 

Estranged begint bij stokoude folk uit vervlogen tijden, maar Jonathan Brown geeft steeds weer een andere draai aan zijn muziek, die hier en daar zelfs kan opschuiven richting de muziek van Roger Waters (!), vooral vanwege de stem van Jonathan Brown. 

Ik ben niet echt een liefhebber van pure folk, maar de sprankelende folk van Dusty Stray kan ik niet vaak genoeg horen. Estranged is een plaat waarop van alles gebeurt, maar het is ook een plaat met een serie wonderschone songs, die met veel liefde worden vertolkt. Estranged klinkt nog wat veelzijdiger dan zijn voorganger en bevalt me daarom net wat beter. 

Het is een plaat die in brede kring aan moet kunnen slaan, want de songs van Jonathan Brown en de inkleuring van deze songs zijn van hoog niveau. Het heeft weer even geduurd voordat de nieuwe plaat van Dusty Stray was geland, maar inmiddels weet ik dat Jonathan Brown voor de vijfde keer een prachtplaat heeft afgeleverd. Ga dat horen! Erwin Zijleman

De muziek van Dusty Stray is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://dustystray.bandcamp.com/album/estranged.