14 april 2019

Norah Jones - Begin Again

Norah Jones komt op de proppen met slechts zeven songs, maar het zijn wel zeven songs van een bijzondere schoonheid en vol experiment
Norah Jones heeft een prachtig oeuvre op haar naam staan. Het is een oeuvre dat in commercieel opzicht wat in de schaduw staat van haar droomdebuut Come Away With Me, maar in muzikaal opzicht is het werk van Norah Jones sinds dit debuut alleen maar interessanter geworden. Begin Again bevat maar zeven songs en het zijn songs die het afgelopen jaar bijna allemaal als single zijn verschenen, maar het is veel meer dan een tussendoortje. Samen met topmuzikanten als Jeff Tweedy en Thomas Bartlett zoekt Norah Jones de grenzen weer eens op en laat ze horen hoe veelzijdig en hoe goed ze is.


Bij de naam Norah Jones zullen de meeste muziekliefhebbers waarschijnlijk onmiddellijk denken aan haar debuut Come Away With Me uit 2002. Het is zonder enige twijfel het bekendste album van Norah Jones en ook met afstand het meest succesvolle. 

Het is een album waar ik graag naar grijp als ik behoefte heb aan lome en zwoele jazzy klanken, maar ik hou ook van alle andere kanten die Norah Jones de afgelopen 17 jaar van zichzelf heeft laten zien en dat zijn er heel wat. 

Op haar soloalbums liet Norah Jones horen dat ze niet alleen uit de voeten kan met jazz, maar ook met country, folk, pop en zelfs met veel elektronica verrijkte pop (op het bijzondere breakup album Little Broken Hearts uit 2012) en dan waren er ook nog de uitstapjes met projecten als The Little Willies, dat de inspiratie vooral zocht in een ver verleden, en Puss N Boots, dat een opvallend stevig rockgeluid liet horen. Tenslotte verraste Norah Jones in 2013 met het met songs van The Everly Brothers gevulde Foreverly, dat ze maakte met Green Day zanger Billie Joe Armstrong. 

Het heeft inmiddels een prachtig stapeltje albums opgeleverd. Als ik er één mag kiezen, zou ik waarschijnlijk kiezen voor het helaas wat onderschatte The Fall uit 2009, maar uiteindelijk zijn alle albums van Norah Jones me zeer dierbaar. 

Sinds het in 2016 verschenen Day Breaks, dat in muzikaal opzicht misschien nog wel het dichts in de buurt komt van haar zo succesvolle debuut van alweer 17 jaar geleden, was het voor mij stil rond Norah Jones, maar stilzitten deed ze zeker niet. De singer-songwriter uit New York maakte het afgelopen jaar een aantal singles, waarop ze samenwerkte met gerenommeerde muzikanten als Jeff Tweedy, Thomas Bartlett en Brian Blade. 

Het is me eerlijk gezegd ontgaan, want singles negeer ik over het algemeen, maar gelukkig zijn de singles nu gebundeld en uitgebracht als Begin Again. Begin Again zit met zeven songs en een speelduur van 28 minuten tussen een EP en een album in, maar interessant is het zeker. 

Omdat Norah Jones voor de tracks samenwerkte met meerdere en nogal verschillende muzikanten, schiet Begin Again alle kanten op. Een aantal songs is jazzy en soulvol, een aantal andere songs schuift wat meer op richting folk, terwijl een aantal andere tracks flink durft te experimenteren met elektronica. 

De met Thomas Bartlett (The National) gemaakte openingstrack My Heart Is Full laat een experimentele kant van Norah Jones horen die we nog niet kenden, maar Begin Again vervolgt met een jazzy track met stevig aangezette pianoklanken, subtiel drumwerk en geweldige vocalen. Het album schuift vervolgens op richting rijkelijk versierde soul, waarna Jeff Tweedy Norah Jones omtovert tot een lome folkzangeres. Aan de hand van Thomas Bartlett schuift de singer-songwriter uit New York vervolgens op richting stemmige triphop, om in de laatste twee tracks toch weer jazzy te eindigen. Het is Begin Again in vogelvlucht, maar met alleen woorden doe je dit album tekort.

Het zijn misschien maar zeven songs en 28 minuten, maar er gebeurt zoveel op Begin Again dat het voor mij aanvoelt als een volwaardig album. En als een uitstekend volwaardig album, dat ook nog eens in een vloek en een zucht werd opgenomen. Norah Jones laat nog maar eens horen dat ze meer veel is dan de zwoele en verleidelijke jazzzangeres van Come Away With Me en dat ze niet bang is voor experiment. Verder blijft het natuurlijk een geweldige zangeres, die er in slaagt om het bonte kleurenpalet van Begin Again smaakvol en consistent te laten klinken. Prachtig album en een volgend hoogtepunt in het zo bijzondere oeuvre van Norah Jones. Erwin Zijleman