02 april 2019

Steve Earle & The Dukes - GUY

Steve Earle eert zijn vriend en mentor Guy Clark, die overleed in 2016, en doet dit op even liefdevolle als indrukwekkende wijze
Steve Earle liet tien jaar geleden op het fraaie en intieme Townes al eens horen dat hij het op muzikale wijze eren van een overleden vriend en mentor uitstekend beheerst en doet dat nu nogmaals op Guy. Guy bevat een fraaie selectie uit het oeuvre van de drie jaar geleden overleden Guy Clark. De songs van de oude meester worden op gloedvolle wijze vertolkt door de in topvorm verkerende band van Steve Earle, waarna Steve Earle zelf mag tekenen voor rauwe, doorleefde en emotievolle vocalen. Het levert een eerbetoon op dat hoorbaar met veel liefde en respect is gemaakt, maar dat ook nog eens vol staat met songs, muziek en vocalen om te koesteren. 


Tien jaar geleden eerde Steve Earle op bijzonder fraaie wijze zijn vriend en mentor Townes van Zandt op het prachtige Townes. Op GUY eert Steve Earle een andere vriend en inspiratiebron, Guy Clark. 

Guy Clark overleed drie jaar geleden en liet zo’n 15 albums en honderden songs na. Van deze songs keren er 16 terug op GUY, dat een speeltijd heeft van precies een uur. 

Waar Steve Earle het eerbetoon aan Townes van Zandt maakte met een beperkt aantal sessiemuzikanten, is GUY gemaakt met zijn vaste band The Dukes, waardoor de plaat voller klinkt dan Townes. 

Townes werd uiteindelijk naar grote hoogten getild door Steve Earle’s liefde en respect voor de muziek van Townes van Zandt en ook zijn eerbetoon aan Guy Clark is een met veel liefde en aandacht gemaakt album. 

Steve Earle speelt inmiddels al flink wat jaren met The Dukes, waardoor de band ook op GUY een warm, gloedvol en hecht geluid laat horen. Net als op de vorige platen van Steve Earle en zijn band springt het snarenwerk er uit op GUY. De band beschikt over meerdere getalenteerde gitaristen, strooit driftig met mandolines en dan zijn er ook nog eens de pedal steel van Ricky Ray Jackson en de viool van Eleanor Whitmore, die prachtig door het volle geluid heen snijden, waarbij met name de pedal steel diepe indruk maakt. 

Steve Earle maakt inmiddels al een aantal decennia muziek en dat hoor je in zijn zang. De vocalen van de ouwe rot klinken inmiddels rauw en doorleefd en zijn wat mij betreft alleen maar mooier en indrukwekkender geworden. Het zijn vocalen die uitstekend passen bij de songs van Guy Clark, die hoorbaar met veel respect en liefde worden vertolkt. 

Steve Earle heeft een mooie selectie gemaakt uit het rijke oeuvre van Guy Clark en brengt de songs van de invloedrijke singer-songwriter op gepassioneerde wijze tot leven. Het zijn songs die tijdens het leven van Guy Clark niet altijd de aandacht kregen die ze verdienden, maar hopelijk geeft Steve Earle het oeuvre van zijn vriend en voorbeeld nog een zetje richting de spotlights. 

Guy Clark vertelde met zijn songs mooie verhalen en Steve Earle brengt deze verhalen op mooie wijze tot leven en drukt ook nog zijn eigen stempel op de prachtige songs van Guy Clark. Op GUY horen we vooral Steve Earle en zijn band, maar muzikale vrienden als Emmylou Harris, Jerry Jeff Walker, Rodney Crowell en Terry Allen konden natuurlijk niet achterblijven en zorgen voor de kers op de taart. 

Het maken van een muzikaal eerbetoon aan een muzikale held lijkt makkelijk, maar is in de praktijk een flinke opgave. Steve Earle liet tien jaar geleden op Townes horen dat hij het maken van een muzikaal eerbetoon beheerst en doet dat nu nogmaals met het uitstekende, emotionele en meer dan eens prachtige GUY. Erwin Zijleman

De muziek van Steve Earle is ook verkrijgbaar via zijn bandcamp pagina: https://steveearle.bandcamp.com.