zaterdag 14 augustus 2021

Josienne Clarke - A Small Unknowable Thing

De Britse muzikante Josienne Clarke neemt nog wat meer afstand van de traditionele Britse folk op een album dat in muzikaal opzicht fascineert en in vocaal opzicht uitbundig het oor streelt
Wat maakte Josienne Clark twee jaar geleden indruk met het prachtige In All Weather, waarop de Britse folkie de traditionele Britse folk op fascinerende wijze nieuw leven in blies. Dat doet ze nog wat nadrukkelijker op het wonderschone A Small Unknowable Thing, dat de folk uit het verleden verrijkt met stevig aangezette gitaarlijnen en andere bijzondere accenten. De songs steken knap in elkaar, de instrumentatie is van een fascinerende schoonheid en Josienne Clarke is ook nog eens een uitstekend zangeres, die haar songs vol emotie en bezwering vertolkt. Het levert na het prachtalbum van Katherine Priddy nog een album op dat laat horen dat er leven is na de traditionele Britse folk.


De Britse singer-songwriter Josienne Clarke bewoog zich lange tijd in de wat traditionelere Britse folk scene. Ze maakte een aantal uitstekende albums met de Britse folkmuzikant Ben Walker, maar het zijn albums die mij niet volledig wisten te overtuigen, wat alles te maken heeft met mijn voorkeur voor wat moderner klinkende Britse folk. 

Na een aantal albums begon het strakke keurslijf van de traditionele Britse folk ook voor Josienne Clarke te veel te klemmen en besloot ze de schepen achter zich te verbranden. Ze begon een nieuw leven in Schotland, trad toe tot de indiefolk band PicaPica en sloeg ook als solomuzikant nieuwe wegen in op het werkelijk prachtige In All Weather, dat zeker achteraf gezien moet worden gerekend tot de memorabele albums van 2019. 

Deze week keert de Britse muzikante terug met A Small Unknowable Thing en trekt ze de lijn van het fraaie In All Weather verder door. Met haar nieuwe album neemt Josienne Clarke nog wat meer afstand van de traditionele Britse folk die ze in haar jongere jaren maakte. Je hoort het direct in de openingstrack van A Small Unknowable Thing, dat de aandacht trekt met net wat steviger aangezet elektrisch gitaarwerk en een fantastisch spelende drummer, die op fraaie wijze jazz en rock aan elkaar smeedt. 

Josienne Clarke tekent op haar nieuwe album zelf voor de productie en bespeelt bovendien de gitaren, het harmonium en de saxofoon. De overige muzikanten die zijn te horen op het album dragen bas, drums, keyboards en harp bij aan het bijzondere geluid op A Small Unknowable Thing. 

De Britse muzikante borduurt op haar nieuwe album voort op het terecht zo geprezen In All Weather, maar zet ook grote stappen. Een aantal tracks schuift op richting rock en alle tracks op het album zijn een stuk avontuurlijker dan de muziek die Josienne Clarke in haar jongere jaren maakte. Het betekent overigens niet dat ze folk volledig heeft afgezworen, want traditionele Britse folk vormt nog steeds de basis van veel songs op het album. 

Net als Katherine Priddy eerder dit jaar, is Josienne Clarke er echter in geslaagd om de traditionele Britse folk flink te moderniseren. In muzikaal opzicht is het smullen, want de klanken op A Small Unknowable Thing zijn niet alleen subtiel en sfeervol, maar staan ook garant voor mooie spanningsbogen. Het is een behoorlijk ingetogen geluid, waarin gitaarlijnen de basis vormen, het uitstekende drumwerk de ruimte opzoekt en de andere instrumenten steeds weer garant staan voor prachtige accenten. 

Het klinkt een stuk voller dan de traditionele Britse folk die Josienne Clarke in het verleden maakte, maar in de instrumentatie wordt nog altijd veel ruimte gereserveerd voor de stem van de Britse muzikante. Het is een prachtige stem, die de helderheid van de grote Britse folkzangeressen combineert met wat expressievere zang, die de songs op het album van een bijzondere lading voorziet. 

Ik heb In All Weather inmiddels een jaar of twee hoog zitten, maar ik vind A Small Unknowable Thing door de stappen die worden gezet nog net wat indrukwekkender. Josienne Clark slaagt er op haar nieuwe album in om de Britse folk uit haar verleden naar een hoger plan te tillen en dat levert een wonderschoon en buitengewoon fascinerend album op. Erwin Zijleman

De muziek van Josienne Clarke is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://josienneclarke.bandcamp.com/album/a-small-unknowable-thing.