woensdag 25 augustus 2021

Clara Engel - Dressed in Borrowed Light

De eigenzinnige muzikante Clara Engel staat al meer dan 15 jaar garant voor prachtige albums en levert nu met het beklemmende Dressed in Borrowed Light een van haar mooiste albums tot dusver af
Er zijn het afgelopen jaar meerdere albums verschenen die de sfeer van een wereld die in de greep wordt gehouden door een pandemie wisten te vangen, maar geen album doet dat zo goed als Dressed in Borrowed Light van Clara Engel. Het is een beklemmend, maar ook zeer sfeervol album, dat perfect aansluit op het vorig jaar verschenen A New Skin. Vergeleken met dat album is de instrumentatie dit keer wat rijker, maar de muziek van de Canadese muzikante blijft uiterst sober. Ook Dressed in Borrowed Light is weer een album waar je je volledig aan moet overgeven voor het beste resultaat, maar dan heb je wel een album van een ongekende schoonheid in handen.


Een jaar of acht geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de muziek van de Canadese muzikante Clara Engel en sindsdien heb ik een zwak voor haar bijzondere werk. Het is werk dat in brede kring helaas niet erg bekend is, wat alles te maken heeft met de wijze waarop de muzikante uit Toronto opereert. 

Clara Engel heeft inmiddels al een jaar of vijftien alle touwtjes in handen. Ze maakt haar albums vaak in haar eentje en brengt haar muziek vrijwel uitsluitend uit via bandcamp met incidenteel een in eigen beheer uitgebrachte en altijd prachtig verpakte cd. De productiviteit lijkt van Clara Engel lijkt zo nu en dan ook nog eens geen grenzen te kennen, waardoor er inmiddels een imposant stapeltje albums op haar bandcamp pagina is te vinden. 

Het deze week uitgebrachte Dressed In Borrowed Light is het tweede album dat de Canadese muzikante maakte tijdens de coronapandemie. Eind vorig jaar verscheen immers het wonderschone A New Skin, dat de sfeer van de pandemie fraai wist te vangen. Ook het eind vorig jaar en begin dit jaar opgenomen Dressed in Borrowed Light vangt op treffende wijze de sfeer van de bijzondere tijd waarin we leven. 

Clara Engel maakt nog altijd zich buitengewoon langzaam voortslepende muziek, die wordt gedragen door sobere gitaarlijnen en wordt versterkt door atmosferische klanken. Het combineert prachtig met de stem van Clara Engel, die haar teksten op bezwerende wijze voordraagt. 

Dressed in Borrowed Light is direct vanaf de eerste noten een typisch Clara Engel album, maar vergeleken met A New Skin is er ook wel wat veranderd. Op A New Skin hoorden we alleen de muzikante uit Toronto zelf en bestond de instrumentatie slechts uit gitaren, de melodica en een mondharmonica. Ook Dressed in Borrowed Light nam Clara Engel thuis op, maar dit keer voegde ze bijdragen van andere muzikanten toe aan haar geluid. 

Ze tekent dit keer zelf voor gitaren, een handvol exotisch klinkende instrumenten als de ‘shruti box’, de chromonica en gusli en zorgt bovendien voor bijzondere percussie accenten. Het had ongetwijfeld een mooi geluid opgeleverd, maar door de toegevoegde bijdragen van onder andere cello, lap steel, bas , drums en nog wat exotische instrumenten, klinkt het nieuwe album van Clara Engel werkelijk prachtig. 

Het gebruik van meer instrumenten betekent overigens niet dat de muziek van Clara Engel opeens vol klinkt. Dressed in Borrowed Light is, net als zijn voorgangers, een zich langzaam voortslepend album, waarop de gitaarakkoorden en de stem van Clara Engel altijd de basis vormen. Het is muziek die het verdient om met volledige aandacht beluisterd te worden, want dan is het effect van de bijzondere klanken maximaal. 

De wat sobere basis wordt dit keer werkelijk prachtig versterkt door alle accenten op de achtergrond en de trefzekere achtergrondzang in een aantal tracks. Het bijna continu aanwezige atmosferische klankentapijt versterkt het bezwerende karakter van de muziek van de Canadese muzikante, terwijl de fraaie accenten het album voorzien van extra schoonheid. 

Wereldberoemd gaat Clara Engel nooit worden met deze bijzondere muziek, maar ik roep inmiddels al jaren dat haar unieke oeuvre wel wat meer aandacht verdient. Het prachtig ingekleurde, uiterst sfeervolle en beklemmende Dressed in Borrowed Light is wat mij betreft een mooi instapalbum, maar grote kans dat je vervolgens voor nog geen 100 dollar haar hele oeuvre van inmiddels 29 titels aanschaft. Erwin Zijleman

De muziek van Clara Engel is verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://claraengel.bandcamp.com/album/dressed-in-borrowed-light.