dinsdag 17 augustus 2021

Jade Bird - Different Kinds Of Light

Jade Bird kiest op haar tweede album voor een gerenommeerd producer uit Nashville, maar verruilt de rootsmuziek van haar debuut toch vooral voor hele aangename pop en rock uit het verleden
De jonge Britse muzikante Jade Bird debuteerde twee jaar geleden veelbelovend en moet het nu waar gaan maken met haar tweede album. Met niemand minder dan Dave Cobb als producer had ik verwacht dat ze wat meer de kant van de Amerikaanse rootsmuziek op zou gaan, maar ondanks wat accenten die zo zijn weggelopen uit Nashville, kiest de Britse muzikante toch vooral voor pop en rock. Het is pop en rock die deels is geworteld in de jaren 70 en in de VS, maar Jade Bird vergeet ook de Britpop uit de jaren 90 niet. Het is allemaal redelijk netjes binnen de lijntjes, maar het klinkt ook bijzonder aangenaam en als je er vatbaar voor bent al snel behoorlijk verslavend.


Ik was iets meer dan twee jaar geleden positief over het titelloze debuutalbum van Jade Bird. Het debuut van de Britse muzikante verscheen een paar maanden na haar eenentwintigste verjaardag, maar Jade Bird wordt al sinds haar zestiende een mooie carrière in de muziek voorspeld. Het kwam er wat mij betreft uit op het onder andere door Simone Felice geproduceerde debuut. 

Het is een debuut dat met één been in de pop en rock van het moment stond, maar met het andere been in de Amerikaanse rootsmuziek, waardoor het album de potentie had om in brede kring in de smaak te vallen. Ik was onder de indruk van het aangename geluid op het album en de prima zang van Jade Bird, waarna het album nog wat bonuspunten kreeg vanwege de leeftijd van Jade Bird. 

De Britse muzikante is inmiddels bijna 24 en levert met Different Kinds Of Light haar tweede album af. De bonuspunten of compensatiepunten voor haar leeftijd is Jade Bird inmiddels wel kwijt, maar na enige aarzeling is ook mijn oordeel over het tweede album van de Britse muzikante positief. 

Na het succes van het debuut zijn kosten noch moeite gespaard voor het lastige maar ook cruciale tweede album. Different Kinds Of Light werd kriskras door de Verenigde Staten opgenomen, waarbij Jade Bird een beroep kon doen op een van Nashville’s meest gewilde producers van het moment, Dave Cobb. 

Op basis van het CV van Dave Cobb, waarop onder andere albums van The Highwomen, Chris Stapleton, Sturgill Simpson, Jason Isbell en Brandi Carlile prijken, had ik verwacht dat Jade Bird wat meer de kant van de rootsmuziek op zou gaan op haar tweede album, maar dat valt erg mee, of tegen, het is maar net hoe je het bekijkt. Op haar tweede album kiest de Britse muzikante nog wat nadrukkelijker voor pop en rock en het is dit keer pop en rock met een stevige 70s injectie, al laat ze zich ook zeker beïnvloeden door de Britpop uit de jaren 90. 

Dave Cobb heeft Different Kinds Of Light op zeer fraaie wijze ingekleurd en put hierbij zowel uit de archieven van de Amerikaanse rootsmuziek als uit die van de pop en rock van weleer. Bovendien heeft de zo geprezen producer een aantal geweldige muzikanten opgetrommeld, waardoor het album fantastisch klinkt.

Af en toe heb ik associaties met de roemruchte albums van Fleetwood Mac uit de jaren 70, maar het doet me af en toe ook wel denken aan de zo succesvolle soundtrack van de zoveelste remake van A Star Is Born, die ook door Dave Cobb werd geproduceerd. Het zijn slechts twee van vele associaties die opduiken. 

De songs op het tweede album van Jade Bird zijn stuk voor stuk fraai ingekleurd, al klinkt het af en toe ook wel erg binnen de lijntjes of zelfs braaf, een enkele uitspatting daargelaten. Wat voor de instrumentatie geldt, geldt ook voor de zang op het album en voor de songs. Jade Bird is een prima zangeres, die in meerdere genres uit de voeten kan, maar het klinkt op het eerste gehoor allemaal wel wat vlak en weinig doorleefd, wat gezien haar leeftijd ook niet zo gek ik. Bijt er echter vooral even doorheen, want het wordt veel beter.

Ik vond het nieuwe album van Jade Bird in eerste instantie wat tegen vallen, maar op een of andere manier is het album snel uitgegroeid tot een soms bijna onweerstaanbaar lekkere roadtrip langs een aantal decennia popmuziek. Het klinkt lekker, de flow is aangenaam en Jade Bird groeit nog lang door als zangeres en maakt toch weer indruk, zeker wanneer ze wat expressiever zingt. Maakt het de belofte van het debuut waar? Ja, voor mij wel. Erwin Zijleman


Different Kinds Of Light van Jade Bird is verkrijgbaar via de Mania webshop: