zaterdag 14 augustus 2021

Nanci Griffith (1953-2021)Het heeft het Nederlandse nieuws (nog) niet gehaald, maar Amerikaanse rootsmuzikanten en liefhebbers van het genre staan uitvoerig stil bij en rouwen intens om het overlijden van de Amerikaanse singer-songwriter Nanci Griffith. 

Het is een naam die je op de krenten uit de pop hooguit een enkele keer als vergelijkingsmateriaal tegen komt, want gedurende het bestaan van deze BLOG was Nanci Griffith niet al te actief. Ze debuteerde aan het eind van de jaren 70 en stond vooral in de jaren 80 en 90 garant voor fraaie albums, die balanceerden op het snijvlak van folk en country, met hier en daar uitstapjes richting rock of pop. 

Nanci Griffith was een uitstekend songwriter en een bijzonder zangeres, maar op een of andere manier vond ze nooit aansluiting bij een breed publiek. Ze werd evenmin omarmd door de countryscene in Nashville, maar onder Amerikaanse rootsmuzikanten kreeg haar status bijna mythische proporties. 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik al heel veel jaren niet meer heb geluisterd naar de muziek van Nanci Griffith, maar bij beluistering van Other Voices, Other Rooms uit 1993 kwam de muziek van de Amerikaanse singer-songwriter direct weer keihard binnen. Het is mijn favoriete Nanci Griffith album en het is er voor de afwisseling een waarop ze songs van anderen vertolkt en ook dat kon Nanci Griffith uitstekend. De Amerikaanse rootsmuziek is een unieke muzikante kwijtgeraakt. Erwin Zijleman