03 augustus 2022

Tallies - Patina

De Canadese band Tallies neemt je mee terug naar de hoogtijdagen van de dreampop, betovert met wonderschone klanken en nog mooiere zang, maar slaagt er ook in om iets van zichzelf toe te voegen
Ik was het debuutalbum van Tallies eerlijk gezegd alweer vergeten, maar bij beluistering van het tweede album van de Canadese band was ik direct weer bij de les. Op Patina heeft de band uit Toronto haar geluid nog wat verder vervolmaakt. Het is een geluid dat flink is beïnvloed door de dreampop uit de jaren 80 en 90, maar Tallies heeft ok geluisterd naar omliggende genres en heeft bovendien eigentijdse ingrediënten toegevoegd aan haar muziek. Sterkste wapen van de band is de dromerige stem van Sarah Cogan, maar ook de andere muzikanten van de band maken indruk met subtiel drumwerk, mooie baslijnen en prachtige gitaarloopjes. Heerlijk.


De naam Tallies riep bij mij niet direct herinneringen op, tot ik, toch wel enigszins tot mijn verbazing, mijn recensie van het titelloze debuutalbum van de band tegen kwam tussen de Google zoekresultaten. Ik was aan het begin van 2019 bijzonder enthousiast over dit album en omschreef het als de perfecte mix van The Sundays en Lush. Dat zijn twee van mijn favoriete bands uit de gloriejaren van de dreampop, waardoor ik met hoge verwachtingen begon aan de beluistering van het deze week verschenen tweede album van de band uit Toronto. 

Ik was overigens zeker niet de enige die onder de indruk was van het debuutalbum van Tallies, want Bella Union platenbaas en voormalig Cocteau Twins bassist Simon Raymonde deed er na beluistering van dit album alles aan om de Canadese band te laten tekenen bij zijn label en met succes. Met Cocteau Twins voeg ik direct nog een naam toe aan het lijstje met relevant vergelijkingsmateriaal, want ook de muziek van de roemruchte Britse band heeft zijn sporen nagelaten in de songs van Tallies. 

Patina ademt, net als het debuut van de band, de sfeer van de jaren 80 en 90. Zeker de combinatie van prachtige en vaak breed uitwaaiende gitaarloopjes en de fluisterzachte zang van Sarah Cogan herinnert nadrukkelijk aan Reading, Writing And Arithmetic , het briljante debuut van de Britse band The Sundays uit 1990, maar Patina van Tallies blijft zeker niet hangen in mooie herinneringen uit een ver verleden. 

De Canadese band put absoluut stevig uit de archieven van de dreampop, maar heeft zich ook laten beïnvloeden door shoegaze, psychedelica en janglepop en voegt bovendien ook eigentijdse elementen toe aan haar muziek, waardoor het nieuwe album van de band veel meer is dan pure nostalgie. 

De band profiteert stevig van de mooie stem van Sarah Cogan, die Patina voorziet van een heerlijk dromerig geluid, maar ook in muzikaal opzicht valt er veel te genieten op het album. De heerlijk ruimtelijke gitaarloopjes met hier en daar een vleugje Johnny Marr in zijn jonge jaren springen het meest in het oor, maar ook de ritmesectie maakt indruk met een solide maar ook swingende basis. Tallies staat op haar tweede album ook nog eens garant voor sterke songs en alles bij elkaar genomen vind ik Patina nog wat sterker dan het titelloze debuut van de Canadese band, dat ik er ook maar weer eens heb bij gepakt. 

Er verschijnen de afgelopen jaren best veel albums die geen geheim maken van hun liefde voor en inspiratie uit muziek uit de jaren 80 en 90 en vooral muziek uit het hokje dreampop en het zijn stuk voor stuk albums die zorgen voor een onbedwingbare neiging om weer eens een stapeltje dreampop klassiekers uit de kast te trekken. Ook Patina van Tallies zet aan tot het beluistering van de beste albums van Lush, The Sundays, Cocteau Twins en vele anderen, maar ook het tweede album van de band uit Toronto dwingt het af om de greep in de platenkast uit te stellen tot de laatste noten van Patina hebben geklonken, waarmee Tallies zich weet te onderscheiden van haar talloze soortgenoten. 

Het moet genoeg zeggen over de kwaliteit van het tweede album van de Canadese band, dat echt veel meer aandacht verdient dan het uitstekende debuutalbum van zo’n drieënhalf jaar geleden en dan niet alleen van muziekliefhebbers met een zwak voor de smaakmakers uit de dreampop van weleer. Erwin Zijleman

De muziek van Tallies is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese band: https://tallies.bandcamp.com/album/patina.


Patina van Tallies is verkrijgbaar via de Mania webshop: