15 augustus 2022

Sofia Mills - Baby Magic

Sofia Mills opereert in een genre waarin de nieuwe albums je al een tijdje om de oren vliegen, maar op haar debuutalbum Baby Magic laat de pas 19 jaar oude muzikante horen dat ze met de allerbesten mee kan
Baby Magic van Sofia Mills is vooralsnog helaas een vrij anonieme release en dat is zonde. Doodzonde zelfs, want het debuutalbum van de pas 19 jaar oude Amerikaanse muzikante ademt kwaliteit. Baby Magic is een ‘coming of age’ album waarop een aantal tienerworstelingen een plekje krijgen, maar het is ook een album vol ijzersterke en verrassend aanstekelijke songs. Het zijn prachtig klinkende en fraai geproduceerde songs, die zijn voorzien van zachte maar ook erg mooie vocalen. Zeker wanneer je het album vaker beluistert komen de songs van Sofia Mills stuk voor stuk tot leven en ontvouwt zich een debuutalbum van een enorme belofte voor de toekomst. Sofia Mills, onthouden die naam.


Eerder dit jaar verscheen de digitale versie van Baby Magic van Sofia Mills in een hele drukke week met een stortvloed aan nieuwe albums. Vorige week was het de beurt aan de fysieke versies van het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante, dit keer in een week met nauwelijks interessante nieuwe releases. Het zijn niet de handigste momenten voor het in eigen beheer uitbrengen van een debuutalbum, waardoor ik tot dusver nog niet heel veel lees over het album. Dat is jammer, want Baby Magic van Sofia Mills is een heel interessant debuut. 

Sofia Mills is een pas 19 jaar oude muzikante uit Rockport, Massachusetts, die zichzelf en haar debuutalbum op haar bandcamp pagina introduceert met de volgende tekst: “hi i’m sofia i write sad songs about being sad that make everyone else sad but it’s FINE”. Ondanks haar jonge leeftijd verwerkt de Amerikaanse muzikante al het nodige leed op haar eerste album. Ze kreeg, net als de meeste van haar leeftijdsgenoten, te maken met mislukte liefdes, maar ze worstelde ook met haar seksualiteit en kwam uiteindelijk uit de kast en worstelde bovendien met mentale problemen. 

Het maakt van Baby Magic een wat melancholisch album, maar het is zeker niet alleen een tranendal. Sofia Mills schreef de songs op haar debuutalbum als puber en is nog altijd pas 19 jaar oud, maar laat op Baby Magic horen dat ze zeer getalenteerd is. De jonge Amerikaanse muzikante schreef alle songs op het album en tekende bovendien voor de productie, waarin ze werd bijgestaan door muzikant en producer John Mark Nelson, die onder andere bijdroeg aan de remake van Taylor Swift’s Red. 

Net als Taylor Swift verstopt Sofia Mills de melancholie in bijzonder aangenaam en vaak voorzichtig opgewekte popliedjes. Ook in muzikaal en vocaal opzicht is diezelfde Taylor Swift relevant vergelijkingsmateriaal. De songs op het debuut van Sofia Mills dringen zich dankzij de mooie melodieën en aanstekelijke refreinen onmiddellijk op, maar het zijn ook songs die knap in elkaar zitten en die volwassener klinken dan je van een 19 jaar oude muzikante mag verwachten. 

De muzikante uit Massachusetts heeft haar songs smaakvol ingekleurd met zowel organische als elektronische klanken en kiest vaak voor subtiele klanken en fraaie accenten, al bevat het album ook grootser ingekleurde songs. De zang op Baby Magic is net zo smaakvol als de muziek op het album. Sofia Mills zingt op haar debuutalbum vooral fluisterzacht, maar ondanks het lage volume en de beperkte dynamiek is de zang op het album zeer expressief. 

‘Coming of age’ albums zijn momenteel in en ook het debuutalbum van Sofia Mills is er een, maar buiten ruwe charme hoor ik op Baby Magic vooral heel veel kwaliteit. Met deze kwaliteit weet de jonge Amerikaanse muzikante zich moeiteloos te onderscheiden van haar talloze soortgenoten, wat het extra schrijnend maakt dat het debuut van Sofia Mills vooralsnog nauwelijks wordt opgemerkt. 

Bij oppervlakkige beluistering lijkt Baby Magic misschien het zoveelste album in een genre waarin verzadiging nadrukkelijk op de loer ligt, maar hoe vaker ik naar Baby Magic van Sofia Mills luister, hoe mooier en vooral indrukwekkender ik het album vind. Ik hoop dat we nog heel veel van haar gaan horen, want dit fraaie debuut smaakt echt naar veel en veel meer. Erwin Zijleman

De muziek van Sofia Mills is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://sofiamills.bandcamp.com/album/baby-magic.


Baby Magic van Sofia Mills is verkrijgbaar via de Mania webshop: