16 augustus 2022

Kiwi jr - Chopper

De Canadese band Kiwi jr verraste anderhalf jaar geleden met een serie onweerstaanbaar lekkere en volstrekt tijdloze popliedjes en herhaalt dit kunstje op het net wat anders klinkende maar even goede Chopper
Je moet het maar kunnen, volstrekt tijdloze popliedjes schrijven die aan van alles en nog wat doen denken maar toch een bijzonder eigen geluid hebben. De Canadese band Kiwi jr kon het op het vorig jaar verschenen Cooler Returns en kan het op het deze week verschenen Chopper. Het zijn wederom popliedjes waarvan je alleen maar heel erg vrolijk kunt worden en dat ondanks een hier en daar over drijvend donker wolkje. Chopper verwerkt net wat andere invloeden dan het vorige album van de Canadese band, maar het effect is hetzelfde. Ook Chopper is weer goed voor ruim een half uur zorgeloze popmuziek, die het humeur een enorme boost geeft. Heerlijk.


Chopper is het derde album van de Canadese band Kiwi jr en de opvolger van het begin vorig jaar verschenen Cooler Returns. Met dit tweede album maakte de band uit Toronto anderhalf jaar geleden wat mij betreft een onuitwisbare indruk. Cooler Returns klonk als de spreekwoordelijke omgevallen platenkast en het was een zeer goed gevulde platenkast die een aantal decennia popmuziek bestreek. 

Kiwi jr klonk op haar tweede album als een mix van The Kinks uit de jaren 60, Roxy Music uit de jaren 70, The Strokes uit de jaren 90 en Rolling Blackouts Coastal Fever uit het heden, maar met deze vier namen had je hooguit het topje van de ijsberg te pakken. Kiwi jr grossierde op Cooler Returns bovendien in zorgeloze popliedjes waarvan je alleen maar heel vrolijk kon worden. Het waren ook nog eens bijzonder aanstekelijke popliedjes die eindeloos in je hoofd bleven rondzingen, waardoor je na beluistering van het album nog uren lang bleef rondlopen met een grote grijns op je gezicht. 

Met Chopper voegt de Canadese band nog tien songs toe aan haar vooralsnog onweerstaanbaar lekkere oeuvre. De grijns van het vorige album is direct weer terug wanneer de eerste noten van het derde album van de band uit de speakers komen. De inmiddels uit duizenden herkenbare mix van invloeden is verrijkt met een heerlijk zeurend orgeltje, waardoor ook de naam van Inspiral Carpets kan worden toegevoegd aan de lijst met relevant vergelijkingsmateriaal, terwijl ik dit keer ook onmiddellijk associaties had met de meest aanstekelijke songs van Pulp of The Cars om nog maar eens twee namen te noemen. 

Ook Chopper is weer een album dat aanzet tot associëren, waarbij je mag putten uit een aantal decennia popmuziek, maar het levert zoveel namen op dat je je ook kunt beperken tot één naam: Kiwi jr. We leven momenteel in vaak donkere en onzekere tijden, maar zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zomerzon van het moment wanneer Chopper uit de speakers knalt. 

Het derde album van de band uit Toronto borduurt absoluut voort op zijn voorganger, maar klinkt vooral door de inzet van elektronica ook net wat anders. Wat niet is veranderd is de aanstekelijkheid van de songs. Chopper bevat tien songs en het zijn allemaal songs die je bij eerste beluistering al je hele leven lijkt te kennen en die na tien of twintig keer horen nog net zo fris en aangenaam klinken als bij deze eerste beluistering. 

Waar op het midden in de winter uitgebrachte Cooler Returns uitsluitend de zon scheen, drijft op het midden in de zomer verschenen Chopper hier en daar een voorzichtig donkere postpunk wolk over, maar ook wanneer de Canadese band wat serieuzer en donkerder klinkt, blijven de songs van Kiwi jr toch vooral zorgeloos en onweerstaanbaar. 

Chopper moet het doen zonder de sensationele verrassing van het vorige album van de band uit Toronto, maar objectief beschouwd doen de albums wat mij betreft niet voor elkaar onder. Chopper is goed voor bijna 37 minuten muzikaal vermaak, maar het zijn zeker geen éénhapscrackers die Kiwi jr ons voorschotelt. Ik moet toegeven dat ik Cooler Returns het afgelopen jaar niet meer heb beluisterd, maar dat gaat de komende maanden absoluut veranderen, als is het maar ter afwisseling van het geweldige nieuwe album van Kiwi jr. Erwin Zijleman

De muziek van Kiwi jr is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese band: https://kiwijr.bandcamp.com/album/chopper.


Chopper van Kiwi jr is verkrijgbaar via de Mania webshop: