17 augustus 2022

John Calvin Abney - Tourist

John Calvin Abney heeft de perfecte soundtrack voor te warme zomerdagen gemaakt, maar vergeet niet om te luisteren naar alle schoonheid die de Amerikaanse muzikant in zijn songs heeft verstopt
Ik was de naam van John Calvin Abney nog niet eerder tegengekomen, maar met zijn vijfde album had de muzikant uit Austin, Texas, me onmiddellijk te pakken. Tourist heeft een aangename jaren 70 vibe, maar klinkt door de subtiele inzet van elektronica ook modern. De muziek van John Calvin Abney is loom en dromerig, wat Tourist zeer geschikt maakt voor de weersomstandigheden van de afgelopen week. Ondertussen zitten de songs van de Amerikaanse muzikant ook bijzonder knap in elkaar, waardoor je wegdromen blijft afwisselen met aandachtig luisteren. Tourist is al het vijfde album van de Amerikaanse muzikant en het is wat mij betreft zijn beste tot dusver. Aanrader dit album.


John Calvin Abney is een muzikant uit Austin, Texas, die vorige week met Tourist alweer zijn vijfde album afleverde. Ik was zijn naam eerlijk gezegd nog niet eerder tegengekomen, maar in een week met nauwelijks nieuwe releases was er geen ontsnappen aan. Ik ben overigens heel blij dat ik de Amerikaanse muzikant heb ontdekt, want Tourist is een buitengewoon aangenaam en bijzonder mooi album. 

De muzikant uit Austin ziet Tourist zelf als een ‘companion piece’ bij het in 2020 verschenen Familiar Ground, dat ik daarom ook maar eens heb beluisterd. Het is net als Tourist een album dat het uitstekend doet bij de hoge temperaturen van de afgelopen week. John Calvin Abney combineert op Familiar Ground invloeden uit de jaren 70 countryrock met invloeden uit de singer-songwriter muziek uit hetzelfde decennium. 

De Amerikaanse muzikant voorziet deze invloeden vervolgens van een eigentijds tintje door zijn muziek een Elliott Smith vibe mee te geven, al prefereert John Calvin Abney de zonnestralen boven de donkere wolken van de betreurde Elliott Smith. Het levert een album op om heerlijk bij te luieren of om broeierige zomeravonden mee op te luisteren. Het is een album dat twee jaar geleden niet aan mijn aandacht had mogen ontsnappen, maar gelukkig was ik bij de release van Tourist wel bij de les. 

Het vijfde album van de Texaanse muzikant werd opgenomen in een flink aantal hotelkamers in California, Nevada, Texas en Oklahoma en klinkt nog wat meer ontspannen dan het al zo rustgevende Familiar Ground. Tourist is zoals gezegd de ‘companion piece’ bij dit album, maar dat betekent niet dat de albums hetzelfde klinken. Invloeden uit de countryrock hebben op Tourist wat aan terrein verloren, maar het album ademt nog steeds deels de sfeer van de jaren 70. 

John Calvin Abney wordt op Tourist bijgestaan door de Amerikaanse muzikant John Moreland, die zijn Amerikaanse rootsmuziek op het onlangs verschenen Birds In The Ceiling bijzonder fraai verrijkte met subtiel ingezette elektronica. John Moreland, die Tourist samen met John Calvin Abney produceerde, heeft deze elektronica ook meegenomen naar de plekken waar Tourist werd opgenomen, maar de elektronische impulsen zijn subtieler dan op het genoemde Birds In The Ceiling. 

Tourist van John Calvin Abney benevelt makkelijk met de lome klanken op het album en de dromerige stem van de Amerikaanse muzikant, maar het is veel meer dan een soundtrack voor te warme zomerdagen. De muziek op het album is echt prachtig en ook de zang vind ik zeer trefzeker. De meeste kracht schuilt echter in de songs, die een tijdloos karakter hebben, maar ook zeker eigentijds klinken en bijzonder knap in elkaar zitten. 

Laat Tourist van John Calvin Abney uit de speakers komen en het album neemt je al snel mee naar dromenland, maar beluister het album met de koptelefoon en je blijft je verbazen over alle schoonheid en al het avontuur op het album. Ik ben inmiddels ook de rest van het oeuvre van de muzikant uit Austin aan het beluisteren en heb John Calvin Abney inmiddels hoog zitten, maar van het stapeltje albums vind ik Tourist wel het mooist. Er is een hopeloze week uitgekozen voor de release van dit album, maar het is een album dat echt alle aandacht verdient en dat menig muziekliefhebber meedogenloos zal verleiden. Erwin Zijleman

De muziek van John Calvin Abney is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://johncalvinabney.bandcamp.com/album/tourist.


Tourist van John Calvin Abney is verkrijgbaar via de Mania webshop: