22 augustus 2022

Anna Tivel - Outsiders

De Amerikaanse muzikante Anna Tivel maakte de afgelopen jaren al een aantal prachtige albums, die worden overtroffen door het bijzondere en wonderschone Outsiders, dat om te janken zo mooi is
Ik koester de vorige albums van de Amerikaanse singer-songwriter Anna Tivel, maar het deze week verschenen Outsiders doet nog wat meer met me. Het is deels de verdienste van de unieke inkleuring van het album, die ruw en ruimtelijk is, maar ook intiem en sfeervol. Het voorziet het album van een bijzondere sfeer. Anna Tivel schrijft hiernaast mooie en interessante songs, maar het is vooral de intense zang op het album die Outsiders optilt tot grote hoogten. De Amerikaanse beschikt over een bijzonder stemgeluid, dat niet per se mooi is, maar dat wel direct impact heeft op de luisteraar. Op Outsiders doet Anna Tivel er op alle fronten een schepje bovenop, wat een fascinerend album oplevert.


Ik ontdekte de Amerikaanse singer-songwriter Anna Tivel in 2017 toen haar derde album Small Believers verscheen. Het is een album dat de top 10 van mijn jaarlijstje haalde, waarna ik ontdekte dat ook Before Machines uit 2014 en Heroes Waking Up uit 2016 zeer de moeite waard waren. De muzikante uit Portland, Oregon, hield het hoge niveau van haar eerste drie albums vast op het in 2019 verschenen The Question, dat eveneens mijn jaarlijstje haalde. 

De afgelopen twee jaar moesten we het doen met tussendoortjes, want zo kunnen we de live opgenomen demo’s van The Question en de herbewerkingen van oude songs op Blue World best noemen, al waren beide albums prachtig. Met het deze week verschenen Outsiders keert Anna Tivel terug met een serie nieuwe songs en het zijn songs die stuk voor stuk diep onder de huid kruipen. 

Ook op Outsiders werkt Anna Tivel weer samen met producer en multi-instrumentalist Shane Leonard, die het album, samen met een beperkt aantal prima muzikanten, heeft voorzien van een fascinerend geluid. Het is een geluid dat meestal aan de sobere kant is, maar hier en daar klinkt de muziek van Anna Tivel ook verrassend vol. 

Het is niet de enige tegenstrijdigheid in het bijzondere geluid op het nieuwe album van de muzikante uit Portland, want Outsiders klinkt ook net zo goed ruw en elementair als warm en sfeervol en kan bovendien zowel uit de voeten met traditionele klanken als met een avontuurlijkere benadering. Het is in ieder geval een geluid dat anders klinkt dan dat van alle singer-songwriters waarmee Anna Tivel moet concurreren en zeker na een paar keer horen vind ik het geluid op Outsiders echt prachtig. 

Anna Tivel onderscheidt zich op Outsiders niet alleen met een bijzonder geluid, maar ook met een unieke stem. Het is een stem die niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar door de intense en emotievolle voordracht van de Amerikaanse muzikante kruipt Outsiders al snel onder de huid. Nog meer dan op haar vorige albums maakt Anna Tivel muziek die je vrijwel onmiddellijk bij de strot grijpt en die vervolgens elf songs en ruim veertig minuten lang is voor kippenvel. 

Dat ligt niet alleen aan de mooie en bijzondere klanken op het album en aan de al even bijzondere stem van Anna Tivel, maar ook aan haar songs die aan de ene kant vertrouwd en tijdloos klinken, maar die aan de andere kant constant het avontuur opzoeken. Dat avontuur zoekt Anna Tivel op Outsiders nadrukkelijker dan op haar vorige albums, waardoor het nieuwe album van de singer-songwriter uit Portland een fascinerende aanvulling is op een inmiddels prachtig oeuvre. 

Met name Heroes Waking Up, Small Believers en The Question waren albums die bij herhaalde beluistering alleen maar beter werden, wat veel belooft voor Outsiders, dat inmiddels pas voor de derde keer voorbij komt, maar dat ik nu al schaar onder de mooiste albums van 2022 tot dusver. 

Wereldberoemd is Anna Tivel nog niet geworden met de prachtige albums die ze tot dusver heeft afgeleverd, maar het nog wat mooiere en bovendien avontuurlijkere Outsiders is wat mij betreft een album dat alleen maar uitvoerig bejubeld kan worden en dat de Amerikaanse singer-songwriter definitief moet scharen onder de besten van haar generatie. Outsiders klinkt als een bescheiden meesterwerk, maar het is een sensationeel meesterwerk. Erwin Zijleman

De muziek van Anna Tivel is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://annativel.bandcamp.com/album/outsiders.


Outsiders van Anna Tivel is verkrijgbaar via de Mania webshop: