28 augustus 2022

Laufey - Everything I Know About Love

De IJslands-Chinese muzikante Laufey maakt op haar debuutalbum Everything I Know About Love indruk met wat nostalgisch aandoende songs en klanken en imponeert met een werkelijk prachtige stem
Laufey wordt momenteel gezien als een enorme belofte voor de toekomst en wanneer je naar haar debuutalbum Everything I Know About Love luistert, begrijp je direct waarom. De in Reykjavik geboren maar momenteel vanuit Los Angeles opererende muzikante verleidt op haar debuutalbum meedogenloos met wat nostalgisch aandoende songs met invloeden uit de jazz, pop, bossa nova en klassieke muziek. De ontspannende klanken op het debuutalbum van Laufey zijn prachtig, maar ze maakt pas echt indruk met haar fantastische stem, die voller, rijker en emotievoller klinkt dan je van iemand van haar leeftijd verwacht. Het levert een razendknap album op dat bij iedere keer horen aangenamer en interessanter wordt.


Everything I Know About Love is het debuutalbum van de IJslands-Chinese muzikante Laufey. Laufey Lín Jónsdóttir werd geboren in het IJslandse Reykjavik en kreeg de muziek thuis met de paplepel ingegoten. Haar Chinese moeder is een klassiek geschoold violiste, terwijl haar IJslandse vader een fervent jazzliefhebber is. Laufey, die opgroeide in Reykjavik en Washington D.C., leek in eerste instantie voor de klassieke muziek te kiezen, maar via talentenjachten als Iceland Got Talent en The Voice Iceland schoof ze langzaam maar zeker op richting pop en jazz. 

Na haar studie aan het prestigieuze Berklee College of Music in Boston kreeg de muzikale carrière van Laufey een vliegende start met haar debuut EP, die nu wordt gevolgd door haar debuutalbum. De tegenwoordig in Los Angeles woonachtige muzikante wordt een grote toekomst voorspeld en ik begrijp wel waarom. Laufey maakt op Everything I Know About Love immers muziek die een heel breed publiek aan moet kunnen spreken. Het debuutalbum van de IJslands-Chinese muzikante is bovendien een album van hoog niveau. 

Laufey beschikt over een prachtige en veelzijdige stem. Everything I Know About Love bevat vooral stemmige popmuziek met invloeden uit de jazz en de pop, die flink wordt opgeteld door de fluisterzachte zang van Laufey, die het ook goed doet met een vleugje bossa nova. Het is loepzuivere zang, die laat horen dat Laufey een flink bereik heeft, maar de muzikante uit Los Angeles raakt haar noten ook met veel gevoel. 

Everything I Know About Love roept associaties op met de muziek van met name Norah Jones en Katie Melua, maar het debuutalbum van Laufey roept ook herinneringen op aan grote jazzzangeressen uit het verleden, zeker wanneer de instrumentatie wat traditioneler en jazzier klinkt. 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik Everything I Know About Love bij eerste beluistering wat te glad en zoetsappig vond, al voldeed het album direct op lome zondagochtenden of late avonden. Uiteindelijk bleek ik echter toch vatbaar voor de prachtige stem van Laufey, die steeds vaker goed is voor kippenvel. 

In muzikaal opzicht schakelt de IJslands-Chinese muzikante tussen jazz en pop, met hier en daar een klassiek uitstapje. Het is muziek die vaker in het verre verleden vertoeft dan in het heden, maar er wordt knap gemusiceerd en Everything I Know About Love klinkt prachtig. Laufey is pas 23, maar klinkt in muzikaal en vocaal opzicht vele jaren ouder. Dat ze 23 is blijkt misschien nog het duidelijkst uit de teksten, die van het debuut van Laufey een typisch ‘coming of age’ album over een zoektocht naar liefde maakt. 

Het is een wat nostalgisch aandoend album, maar Everything I Know About Love kleurt zoals gezegd een lome zondagochtend prachtig in en is bovendien een album dat zorgt voor complete onthaasting. Het is een album dat veel raakvlakken heeft met Come Away With Me van Norah Jones en Call Of The Search van Katie Melua, maar Laufey legt ook duidelijk haar eigen accenten en blijft ook dichter bij de vocale jazz die ze van haar vader met de paplepel kreeg ingegoten. 

Het is bij de eerste kennismaking misschien net wat te gepolijst en te zoet, maar Everything I Know About Love kruipt na een paar keer horen makkelijk onder de huid en maakte vervolgens meer en meer indruk met pure klanken en vocalen. Ik denk dat het niet lang meer zal duren voor de wereld aan de voeten van Laufey ligt. Ik ben inmiddels om. Erwin Zijleman


Everything I Know About Love van Laufey is verkrijgbaar via de Mania webshop: