13 augustus 2022

The Brother Brothers - Cover To Cover

De muzikale erfenis van Don en Phil Everly is gelukkig bij velen in goede handen, maar Adam en David Moss steken er als The Brother Brothers bovenuit, ook met een album dat is gevuld met louter covers
The Brother Brothers komen na het prachtige Calla Lily met een album met songs van anderen. Dat lijkt misschien een tussendoortje, maar daar is Cover To Cover echt veel te goed voor. De New Yorkse broers Adam en David Moss hebben een zeer smaakvolle en niet al te voor de hand liggende serie songs van anderen geselecteerd. Het zijn songs die over het algemeen sober maar zeer smaakvol zijn ingekleurd, maar net als op het vorige album van The Brother Brothers draait alles om de prachtige stemmen van de broers uit New York, die met hun harmonieën herinneren aan de gouden tijden van Don en Phil Everly. Prachtig album weer van dit New Yorkse tweetal.


Zeker nu Don en Phil Everly allebei niet meer onder ons zijn, is het goed nieuws dat de muzikale erfenis van The Everly Brothers in goede handen is. Dat dit zo is bleek de afgelopen jaren op de albums van onder andere The Cactus Blossoms, The Lost Brothers, The Milk Carton Kids, Lord Huron, Cut Worms, Jamestown Revival en zeker ook The Brother Brothers, die vorig jaar met Calla Lily een prachtig album afleverden. 
Het was een album dat in de smaak viel bij de liefhebbers van de gouden keeltjes van Don en Phil Everly en die van Paul Simon en Art Garfunkel, maar de New Yorkse broers Adam en David Moss voegden ook iets van zichzelf toe aan hun prachtige songs. 

De opvolger van Calla Lily verscheen vorige week in zo ongeveer de rustigste releaseweek van het jaar, maar ook Cover To Cover is een album dat alle aandacht verdient van liefhebbers van harmonieën die je doen smelten. Zoals de titel al doet vermoeden is Cover To Cover een album met uitsluitend songs van anderen, waardoor het nieuwe album van The Brother Brothers waarschijnlijk snel het etiket ‘tussendoortje’ krijgt opgeplakt. Ik vind albums met covers zelf meestal ook niet meer dan dat, maar het nieuwe album van The Brother Brothers vind ik te goed voor het etiket. 

Adam en David Moss gaan op Cover To Cover aan de haal met songs van onder andere Jackson Browne, The Beatles, Tom Waits, James Taylor, Judee Sill en Richard Thompson, maar in tegenstelling tot de meeste andere albums die zijn gevuld met covers is het nieuwe album van The Brother Brothers geen album vol veilige keuzes. Door de keuze voor flink wat songs uit een tijd waarin Don en Phil Everly ook nog aan de weg timmerden, kruipen Adam en David Moss nog wat dichter tegen de bijzondere sound van The Everly Brothers aan, zonder al te ver verwijderd te raken van het zo mooie geluid op Calla Lily. 

De broers uit New York tekenden niet alleen voor de productie van Cover To Cover, maar namen ook een belangrijk deel van de instrumentatie voor hun rekening. Het is een betrekkelijk sobere maar zeer sfeervolle instrumentatie, die vooral aansluiting zoekt bij de Amerikaanse rootsmuziek en die met enige regelmaat opvalt door virtuoos en veelkleurig snarenwerk. 

In een aantal songs mogen zangeressen, onder wie Sarah Jarosz en Michaela Anne, extra vocale ondersteuning bieden, maar de zang op Cover To Cover wordt uiteraard gedomineerd door de prachtig bij elkaar kleurende stemmen van Adam en David Moss. Met name de harmonieën van de perfect op elkaar aansluitende stemmen van de broers uit New York zijn van een uitzonderlijke schoonheid en herinneren nadrukkelijk aan de broers Everly in hun beste dagen. 

Door de prachtige stemmen van Adam en David Moss slagen ze er in om van de songs van anderen hun eigen songs te maken, wat er ook voor zorgt dat Cover To Cover interessanter is dan het gemiddelde album met songs van anderen. Het nieuwe album van The Brother Brothers klinkt twaalf songs lang urgent en dat is wel eens anders op albums met covers. 

Zoals uit het rijtje namen aan het begin van deze recensie blijkt zijn The Brother Brothers zeker niet de enigen die aan de haal gaan met de muzikale erfenis van The Everly Brothers, maar net als op Calla Lily laten Adam en David Moss ook op Cover To Cover weer horen dat ze de concurrentie met alle anderen makkelijk aan kunnen. Erwin Zijleman

De muziek van The Brother Brothers is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse duo: https://thebrotherbrothers.bandcamp.com/album/cover-to-cover.


Cover To Cover van The Brother Brothers is verkrijgbaar via de Mania webshop: