09 augustus 2022

Amber Mark - Three Dimensions Deep

Amber Mark heeft met Three Dimensions Deep een R&B album afgeleverd dat natuurlijk niet zoveel aandacht krijgt als het laatste album van Beyoncé, maar dat wat mij betreft wel een flink stuk beter is
Ik volg de R&B muziek niet op de voet en ben dan ook niet bekend met de EP’s die Amber Mark de afgelopen jaren heeft uitgebracht. Het zijn EP’s waarop de Amerikaanse muzikante het overlijden van haar moeder en het stuklopen van haar relatie een plek gaf, maar op haar debuutalbum Three Dimensions Deep staat ze zelf centraal. Het debuutalbum van Amber Mark klinkt op het eerste gehoor wat glad en gepolijst, maar het is een album dat steeds beter wordt. Het is deels de verdienste van de broeierige klanken, de vakkundige productie en de prima stem van de Amerikaanse muzikante, maar het zijn uiteindelijk vooral de even aanstekelijke als interessante songs die het debuut van Amber Mark naar een hoger plan tillen.


Ik ben zeker geen groot liefhebber van R&B, maar met enige regelmaat vind ik tussen de flinke stapel nieuwe R&B albums een album dat ik echt goed vind. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat dit deze zomer het nieuwe album van Beyoncé zou zijn, maar Renaissance weet me ook na meerdere pogingen nog niet te overtuigen. 

Dat ligt anders voor Three Dimensions Deep van Amber Mark. Het is een album dat ik zelf eerder dit jaar overigens niet heb opgemerkt, maar dat ik alsnog hebt ontdekt dankzij een aantal halfjaarlijstjes. Amber Mark maakte de afgelopen jaren al een aantal goed ontvangen singles en EP’s, maar bracht pas dit jaar haar debuutalbum uit, Three Dimensions Deep. Amber Mark heeft een Duitse moeder en een Jamaicaanse vader, werd geboren in Tennessee, groeide deels op in Duitsland en India en is inmiddels neergestreken in New York, waarmee ze een ander pad volgt dan de meeste andere muzikanten in het genre. 

Ik heb de afgelopen jaren vooral een zwak voor R&B die buiten de lijntjes van het genre durft te kleuren, maar hier moet Amber Mark het, zeker bij de eerste en wat oppervlakkige beluistering niet van hebben. Three Dimensions Deep valt in eerste instantie immers vooral op door bijzonder lekker in het gehoor liggende R&B songs. Het zijn vooral zwoele R&B songs die gemakkelijk vermaken met een vol, vet en funky geluid en een op het eerste gehoor misschien wat gladde productie. 

De songs van Amber Mark zijn opvallend melodieus en lijken meer dan eens beïnvloed door de toegankelijke R&B uit de jaren 90. Het is niet het soort R&B waar ik normaal gesproken warm voor loop en wanneer ook nog eens de autotune wordt ingezet is het zelfs eerder het soort R&B dat ik verafschuw, maar Three Dimensions Deep van Amber Mark heeft voor mij iets onweerstaanbaars, vooral omdat de songs van de Amerikaanse muzikante veel beter zijn dan je bij snelle beluistering kunt vermoeden. 

Three Dimensions Deep is een album dat aangenaam vermaakt met tijdloze R&B songs, maar zowel de muziek als de productie op het album steken knap in elkaar, waardoor Three Dimensions Deep langzaam maar zeker is uitgegroeid tot zo’n zeldzaam R&B album waar ik maar geen genoeg van krijg. Ook de songs op het debuutalbum van Amber Mark zijn in de meeste gevallen veel interessanter dan bij eerste beluistering het geval lijkt en zeker op het tweede deel van het album worden ze steeds beter.

De zang van Amber Mark wordt hier en daar wat geholpen door technische snufjes, maar de Amerikaanse muzikante is een prima zangeres, die makkelijk overtuigt en die zelfs meedogenloos verleidt wanneer ze herinneringen oproept aan de zwoele soulpop van Sade. Die inmiddels bijna vergeten soulpop van Sade lijkt een hele belangrijke inspiratiebron voor de Amerikaanse muzikante, want Three Dimensions Deep klinkt meer dan eens als het debuutalbum dat Sade gemaakt zou hebben wanneer ze een jaartje of dertig later was geboren. 

Ook invloeden uit de Jamaicaanse muziek die Amber Mark in haar jeugd vast kreeg voorgeschoteld hebben subtiele sporen achtergelaten in de broeierige R&B van de muzikante uit New York, die ook nog persoonlijke onderwerpen aansnijdt in haar songs. Het levert een R&B album op dat ik schaar onder de beste R&B albums van het jaar en absoluut prefereer boven het laatste album van Beyoncé. Erwin Zijleman


Three Dimensions Deep van Amber Mark is verkrijgbaar via de Mania webshop:
2LP, 49,99 euro
CD, 16,99 euro