19 augustus 2022

Art Moore - Art Moore

Art Moore is een nieuw project van de Amerikaanse muzikante Taylor Vick, die met het debuutalbum van de band haar albums als Boy Scouts weet te overtreffen met een bijzonder mooi dreampop geluid
Het debuutalbum van de Amerikaanse band Art Moore klinkt hier en daar als een wat benevelde versie van Beach House en dat klinkt prachtig. De Amerikaanse singer-songwriter Taylor Vick maakte de afgelopen jaren muziek onder de naam Boy Scouts, maar samen met twee nieuwe muzikanten kiest ze als Art Moore voor een andere weg. De indierock van Boy Scouts heeft plaatsgemaakt voor rijk ingekleurde muziek vol invloeden uit de dreampop en het is muziek die prachtig combineert met de dromerige zang van Taylor Vick. De songs van Art Moore zijn zo nu en dan bijna overdadig ingekleurd, maar de Amerikaanse band zoekt op dit fraaie album ook de subtiliteit en het avontuur.


Art Moore is de nieuwe band van de Amerikaanse singer-songwriter Taylor Vick, die de afgelopen jaren vier albums uitbracht onder de naam Boy Scouts. Van die vier albums vond ik met name de laatste, het eind vorig jaar verschenen Wayfinder, de moeite waard, al haalde Boy Scouts nog niet het niveau van de vaandeldragers binnen de indierock van het moment. 

In haar nieuwe band werkt Taylor Vick samen met Sam Durkes en Trevor Brooks, die eerder samenwerkten met Ezra Furman. Art Moore leek in eerste instantie geen heel serieus project van Taylor Vick, tot de coronapandemie het openbare leven grotendeels stil legde en er opeens alle tijd was voor het opnemen van een debuutalbum. Dat debuutalbum verscheen vorige week en heeft geen titel meegekregen. 

Het debuut van Art Moore verschijnt nog geen jaar na het laatste album van Boy Scouts, maar laat een duidelijk ander geluid horen. De muziek van Boy Scouts klonk in de loop der jaren steeds wat voller en schoof op richting indierock, maar Art Moore doet er nog een flinke schep bovenop en beweegt zich bovendien in andere genres. 

De openingstrack van het debuutalbum van de band schuift op richting bijna bombastisch ingekleurde dreampop en dat is een geluid dat aan mij wel is besteed, al is het maar omdat het prachtig past bij de dromerige zang van Taylor Vick. De songs van Art Moore klinken hier en daar erg vol, maar het geluid van de Amerikaanse band is ook ruimtelijk en beeldend. Art Moore klinkt hier en daar als Beach House met flink wat valium en dat klinkt verrassend aangenaam. 

Taylor Vick en haar medemuzikanten namen het album op tijdens de verschillende lockdowns en dat is te horen, want ondanks de prachtige en hier en daar zelfs sprookjesachtige klanken heeft het debuut van Art Moore een wat melancholische en hier en daar zelfs desolate sfeer, die wordt versterkt door subtiel gruis en wat vervorming. 

Met Boy Scouts speelde Taylor Vick hooguit in de subtop, maar met Art Moore kan ze wat mij betreft hoger op. De Amerikaanse band slaagt er op haar debuut in om een bijzonder mooi geluid te creëren, de zang komt veel beter tot zijn recht dan bij Boy Scouts en vooral de songs van Art Moore zijn veel beter dan die van het vorige project van Taylor Vick. 

De muziek op het album is overigens een stuk gevarieerder dan het bovenstaande misschien suggereert. De combinatie van organische klanken en flink wat elektronica wordt steeds net wat anders ingevuld en is op zijn mooist wanneer het voorzichtige bombast wordt verruild voor subtiele of zelfs atmosferische klanken, die ook fraai kleuren bij de mooie stem van Taylor Vick. 

Taylor Vick heeft aangegeven dat het debuut van Art Moore zeker niet het einde betekent van Boy Scouts, maar persoonlijk hoop ik dat de nieuwe band van de Amerikaanse muzikante na dit debuut niet op een laag pitje komt te staan. Het debuut van Art Moore is immers een wonderschoon album dat maar blijft betoveren met mooie klanken en de fantasie blijft prikkelen met mooie wendingen. 

De wat kille en onderkoelde klanken op het album en het wat lage tempo van de songs blijken het bovendien verrassend goed te doen bij de zomerse temperaturen van het moment en laten een koel briesje uit de speakers komen. Ik lees er tot dusver veel te weinig over, maar dit is echt een mooi album. Erwin Zijleman

De muziek van Art Moore is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://artmoore.bandcamp.com/album/art-moore.


Art Moore van Art Moore is verkrijgbaar via de Mania webshop: