07 augustus 2022

Maria BC - Hyaline

Maria BC debuteert met een album vol afwisselend donkere en sprookjesachtige klanken, bijzonder gitaarspel, beeldende songs en een klassiek geschoolde stem die nog wat mysterie toevoegt aan dit bijzondere album
Hyaline van de Amerikaanse muzikante Maria BC is wat ondergesneeuwd door het enorme aanbod van de afgelopen maanden, maar het is een album dat echt alle aandacht verdient. In eerste instantie door de klassiek geschoolde stem van Maria BC, die het beste van Liz Harris (Grouper), Elizabeth Fraser (Cocteau Twins) en Kate Bush verenigt, maar ook door de even mooie als spannende klanken op het album en de prachtig opgebouwde songs, die hun geheimen maar langzaam prijs geven. Hyaline is een filmisch album dat de fantasie maximaal prikkelt en dat je meeneemt naar surrealistische landschappen. Neem er de tijd voor, maar vervolgens is het echt betoverend mooi.
In een beperkt aantal halfjaarlijstjes duikt Hyaline van Maria BC op. Het is een album dat ik eerder dit jaar hooguit vluchtig heb beluisterd, maar dat toen geen onuitwisbare indruk maakte. Dat is ook niet zo gek, want het debuutalbum van de Amerikaanse muzikant is een album dat totaal niet tot zijn recht komt bij beluistering van slechts wat korte fragmenten. 
Naar aanleiding van meerdere aanprijzingen heb ik flink de tijd genomen voor het eerste album van Maria BC en inmiddels schaar ook ik het album onder de hoogtepunten van het eerste halfjaar van 2022. 

Maria BC, die zichzelf ziet als een non-binair persoon, is een klassiek geschoold mezzosopraan, die werd geboren in Ohio en via Brooklyn, New York, in Oakland, California is terecht gekomen. Het nog in Brooklyn opgenomen Hyaline is een album waarop de geschoolde stem van Maria BC een belangrijke rol speelt. Het is een stem die prachtig klinkt en zich zo soepel door het muzikale landschap op Hyaline beweegt dat de zang hier en daar klinkt als een extra instrument. 

De stem van Maria BC heeft het zachte en zwaar melancholische van een collega muzikant als Grouper, die relevant vergelijkingsmateriaal aandraagt, maar Hyaline doet me ook met grote regelmaat denken aan de zang van Kate Bush, die momenteel volkomen terecht weer in het middelpunt van de belangstelling staat. Net als Kate Bush doet Maria BC in vocaal opzicht continu dingen die je niet verwacht, wat eigenzinnig klinkende songs oplevert. Het zijn songs die in de meeste atmosferische momenten overigens ook wel wat doen denken aan die van de Britse band Cocteau Twins, wat het al bijzonder smaakvolle vergelijkingsmateriaal completeert. 

De bijzondere stem van Maria BC wordt op Hyaline omgeven met vaak wat donker aandoende klanken, maar het zijn klanken waarin veel moois te ontdekken valt. Het zijn klanken die zowel gruizig en bezwerend als betoverend mooi kunnen zijn, wat een album vol fraaie spanningsbogen en dynamiek oplevert, maar ook een album met bijna hypnotiserende kracht. Het zijn klanken waarin het bijzonder fraaie en veelkleurige gitaarspel van Maria BC een belangrijke rol speelt, waarna samples nog wat mysterie toevoegen aan het album en het album bovendien nog wat meer de kant van Grouper op duwen. 

Zeker wanneer de muzikale inkleuring op Hyaline betrekkelijk sober is, eist de bijzondere stem van Maria BC de hoofdrol op en creëert de Amerikaanse muzikant een bijzonder muzikaal universum vol atmosferische en beeldende klanken. Hyaline kan zo nu en dan folky klinken, maar ook invloeden uit de ambient en invloeden uit de post-rock hebben hun weg gevonden naar het debuutalbum van Maria BC, dat grotendeels met haar telefoon werd opgenomen, maar desondanks prachtig klinkt. 

Zeker bij beluistering met de koptelefoon ontdek je steeds weer nieuwe wendingen in de bijzondere muziek van Maria BC, die een album heeft gemaakt dat het predicaat luistertrip absoluut verdient. Alleen al de combinatie van de prachtige stem en de trefzekere gitaarlijnen maken van Hyaline een geweldig album, maar de vervreemdende samples en de sprookjesachtige klanken op de achtergrond tillen Hyaline nog wat verder op. Helaas door velen over het hoofd gezien, maar wat is dit een prachtig album. Erwin Zijleman

De muziek van Maria BC is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://mariabc.bandcamp.com/album/hyaline.


Hyaline van Maria BC is verkrijgbaar via de Mania webshop: