13 augustus 2023

Bert Dijkman (1962-2023)


Het moet ergens aan het eind van de jaren 90 zijn geweest dat ik in de Plato Mania, het tijdschrift dat je maandelijks kon ophalen in de winkels van Plato, een oproep voor nieuwe recensenten zag. Ik reageerde en kreeg al snel een e-mail van Bert Dijkman, die verantwoordelijk was voor de eindredactie. Ik kon direct aan de slag en leverde niet veel later mijn eerste recensies in via e-mail. Het was het begin van een lange samenwerking, die kort werd onderbroken toen ik voor een concurrerende keten een nieuwsbrief schreef, maar gelukkig kon ik weer aansluiten toen ook die keten lid werd van de Mania familie. 

Ik heb Bert Dijkman in al die jaren maar één keer gezien, maar we hebben talloze e-mail berichten uitgewisseld. Wekelijks was er een mail van Bert waarin de in de Mania te bespreken albums waren opgenomen en na het maken van een keuze volgden mails met extra informatie en de muziek. In de week voor de sluitingsdatum schroefde Bert het aantal e-mails nog wat op en werden de puntjes op de i gezet. Het zijn inmiddels vele honderden e-mail berichten.

Van de Mania verscheen onlangs nummer 399. Ik heb aan zeker 250 edities meegewerkt denk ik (mijn e-mail archief gaat maar terug tot 2005) en bij het schrijven van recensies voor al deze edities was ik onder de indruk van de bergen werk die Bert verzette. Ik was misschien nog wel meer onder de indruk van de goede sfeer die hij wist te creëren, waardoor het werken aan iedere Mania leuk en inspirerend was. Het is ook niet voor niets dat er flink wat schrijvers al meer dan twintig jaar meewerken aan de Mania.

Vanaf 2009 heb ik deze BLOG, maar ik bleef ook met veel plezier bijdragen aan de Mania, al was het maar vanwege de samenwerking met Bert. Groot was dan ook de schok toen ik medio vorige week hoorde dat Bert plotseling was overleden op slechts 60-jarige leeftijd.

De krenten uit de pop reserveer ik voornamelijk voor albumrecensies, maar af en toe sta ik stil bij de groten uit de popmuziek die ons zijn ontvallen. Bert droeg als muzikant in bescheiden mate bij aan de popmuziek als lid van de cultband Blue Guitars (geweldig album overigens), maar met 399 edities van de Mania was zijn bijdrage zeer relevant. Ik zal de samenwerking met Bert zeer gaan missen en kan me geen Mania zonder Bert voorstellen, maar ik hoop echt dat nummer 400 er komt. Erwin Zijleman