08 januari 2024

Elle King - Come Get Your Wife

Elle King maakte op haar eerste twee albums indruk met aangename bluesy soul en een heerlijk rauwe strot, maar kiest op Come Get Your Wife vooral voor Nashville countrypop en ook dat gaat haar uitstekend af
Als liefhebber van Nashville countrypop had ik niets te klagen in 2023 met minstens een handvol fantastische albums, maar er was nog meer. Come Get Your Wife van Elle King heb ik aan het begin van 2023 gemist, maar doet niet onder voor de countrypop albums die ik het afgelopen jaar wel heb opgepikt. Elle King maakt maakt makkelijk indruk met haar soulvolle en wat rauwe stem, maar het is een stem die het ook verrassend goed doet in het meer naar countrypop neigende repertoire. De Amerikaanse muzikante verzekerde zich in Nashville van de diensten van uitstekende muzikanten en een gelouterde producer en dat hoor je op het geweldig klinkende Come Get Your Wife.



Ik heb in 2023 een aardig stapeltje countrypop albums besproken op de krenten uit de pop en hier zaten een aantal albums tussen die wat mij betreft behoorden tot de beste albums van het afgelopen jaar. Ik heb het over High & Low van Caitlyn Smith, Shot In The Dark van Ashley Cooke en Twenty Something van Alana Springsteen en ik heb het zeker over Psychopath van Morgan Wade en Lucky van Megan Moroney. De laatste twee albums haalden mijn jaarlijstje en het debuutalbum van Megan Moroney schopte het zelfs tot de top 5. 

Ik had in 2023 een flink zwak voor goed gemaakte countrypop en heb de ontwikkelingen in het genre daarom goed in de gaten gehouden. Toch heb ik ook nog wel wat gemist, want via de lijst van AllMusic.com met de beste countryalbums van 2023 kwam ik ook nog in aanraking met Come Get Your Wife van Elle King. Het is een album dat niet had misstaan in het bovenstaande rijtje countrypop albums en als ik het album eerder had ontdekt was het ook zeker niet kansloos geweest voor een plek in mijn jaarlijstje. 

Ik was de naam van Elle King, overigens het alter ego van Tanner Elle Schneider, volgens mij nog niet eerder tegen gekomen, maar Come Get Your Wife is zo te zien al het derde album van de muzikante uit Brooklyn, New York. Op haar eerste twee albums, Love Stuff uit 2015 en Shake The Spirit uit 2018, maakte Elle King vooral door soul en blues beïnvloede muziek. De Amerikaanse muzikante trok direct de aandacht met haar heerlijk rauwe strot, wat haar de bijnaam ‘de Amerikaanse Amy Winehouse’ opleverde. 

Op het in Nashville, Tennessee, opgenomen Come Get Your Wife heeft Elle King haar grenzen wat verlegd en hebben invloeden uit de countrypop flink aan terrein gewonnen. Het derde album van de Amerikaanse muzikante mag absoluut een countrypop album worden genoemd, maar Elle King is haar liefde voor soul en blues niet helemaal vergeten. In de wat ruwere en soulvolle tracks op het album hoor ik inderdaad wel wat van Amy Winehouse in de stem van Elle King, maar ze kan ook uitstekend uit de voeten met songs waarin de country het ruimschoots wint van de soul. 

De flirts buiten de gebaande paden maken van Come Get Your Wife een interessant countrypop album, maar ook de songs waarin Elle King netjes binnen de gebaande paden van de Nashville countrypop blijft maken makkelijk indruk, zeker als je net als ik een zwak hebt voor goed gemaakte countrypop. 

Come Get Your Wife bevat vocale gastbijdragen van Miranda Lambert en Dierks Bentley en muzikale bijdragen van een heel legioen aan gastmuzikanten. Het album klinkt zo verzorgd als je verwacht van een countrypop album uit Nashville, maar met name door de stem van Elle King heeft het album ook een ruw randje. Elle King deed voor het schrijven van de songs op het album een beroep op een aantal ervaren songwriters uit Nashville en verzekerde zich bovendien van de diensten van de succesvolle Nashville producer Ross Copperman, maar ze schreef mee aan alle songs en tekende ook voor de coproductie van het album. 

Ik ben zelf inmiddels ook zeer gecharmeerd van de eerste twee albums van Elle King, die zeer in de smaak zullen vallen bij de liefhebbers van wat stevigere en bluesy soul, maar het uitstekende Come Get Your Wife bevalt me nog net wat beter en schaar ik alsnog onder de beste countrypop albums van 2023. Erwin Zijleman


Come Get Your Wife van Elle King is verkrijgbaar via de Mania webshop: