03 maart 2024

Bats - Good Game Baby

De Amerikaanse muzikante Jess Awh heeft als Bats een uitstekend album afgeleverd, dat invloeden uit de country, folk en indierock combineert in songs die je direct bij eerste beluistering dierbaar zijn
Jess Awh trok met haar project Bats nog niet heel veel aandacht, maar met haar derde album Good Game Baby zet de muzikante uit Nashville serieuze stappen. Good Game Baby is een album dat in de smaak zal vallen bij liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek, maar ook als de voorkeur uitgaat naar indierock valt er flink wat te genieten op dit album, zeker als de gitaren los gaan. In muzikaal opzicht zoekt Bats op subtiele wijze de verbinding tussen verschillende genres en dat doet Jess Awh ook met haar stem en met haar songs, die lekker in het gehoor liggen, maar ook op subtiele wijze het avontuur zoeken. Het zou terecht zijn als dit album in bredere kring wordt opgepakt.



Ik dacht heel even een nieuw album van de Nieuw-Zeelandse band The Bats op het spoor te zijn, maar Good Game Baby is een album van Bats, wat een project is van Jess Awh, die in Nashville, Tennessee, niet alleen aan de weg timmert als muzikante, maar ook als houtbewerker. Good Game Baby is het derde album van de Amerikaanse muzikante, die echt een bijzonder knap album in elkaar heeft geknutseld. 

Ik heb inmiddels ook de eerste twee albums van Bats beluisterd en die waren wat mij betreft niet alleen erg wisselvallig, maar ook weinig onderscheidend. In de twee jaar die zijn verstreken sinds haar vorige album Blue Cabinet heeft Jess Awh zich echter stevig ontwikkeld. Good Game Baby is wat de kwaliteit betreft een stuk consistenter dan de vorige twee albums van Bats, maar bevat ook songs van een veel hoger niveau. 

Jess Awh komt zoals gezegd uit Nashville en daar maakt ze geen geheim van op haar derde album. Good Game Baby bevat flink wat invloeden uit de countrymuziek zoals die in Nashville wordt gemaakt, maar Jess Awh geeft absoluut een eigenwijze draai aan de invloeden die domineren in de Amerikaanse muziekhoofdstad. 

Je hoort het direct in de uitstekende openingstrack Going For Oysters, waarmee Bats een fraai visitekaartje afgeeft. Het is een track die aan de ene kant zacht en folky klinkt, maar die ook een aantal ruwe gitaaruitbarstingen bevat, waarna ook nog eens wolken pedal steel opduiken. Het is een combinatie van invloeden die niet heel gebruikelijk is en die direct laat horen dat Bats zich niet makkelijk in een hokje laat duwen. 

De openingstrack van Good Game Baby is misschien nog het best te omschrijven als indierock met een indiefolk en country twist en ook de meeste andere songs op het derde album van Bats doen hun best om anders te klinken dan de meeste andere muziek uit Nashville. Ook als Jess Awh relatief dicht bij de countrymuziek uit Nashville blijft hebben haar songs op een of andere manier iets eigenzinnigs. 

Het heeft deels te maken met haar stem, die je eerdere associeert met indie dan met mainstream rootsmuziek uit Nashville, maar ook de hele subtiele uitstapjes buiten de gebaande paden dragen bij aan het onderscheidende vermogen van het album. De ene keer gaat het om de bijzondere ritmes van de drummachine, de volgende keer om de inzet van synths of om de al genoemde inzet van gruizig klinkende gitaren. 

Het zorgt er voor dat Good Game Baby van Bats geen typisch rootsalbum is, maar ook geen typisch indierock album. Het zorgt er ook voor dat Jess Awh steeds weer weet te verrassen met bijzonder klinkende songs. Het zijn op hetzelfde moment bijzonder lekker in het gehoor liggende songs die zowel liefhebbers van rootsmuziek als die van indierock aan moet kunnen spreken. 

Ik ben zeer gecharmeerd van de mooie en aangename klanken op Good Game Baby, maar ik ben nog veel meer gecharmeerd van de heldere stem van Jess Awh en van de mooie en tijdloze songs op haar derde album. Het is een album dat, in tegenstelling tot zijn twee voorgangers, goed genoeg is om stevig te worden bewierookt door de muziekpers, waardoor het jammer is dat zowel Pitchfork als Paste het album er niet uit pikte de afgelopen week, terwijl Good Game Baby van Bats zeker in het straatje van beiden past. Ik had het perfect in mijn straatje passende album in ieder geval niet graag gemist. Erwin Zijleman

De muziek van Bats is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://batstn.bandcamp.com/album/good-game-baby.