30 april 2014

Emma Stevens - Enchanted

Ik hou wel van zware kost wanneer het gaat om popmuziek, maar zo af en toe wil ik het vederlicht. 

Dan verlang ik naar muziek die de zon laat schijnen. Muziek die klinkt als een mooie lentedag, muziek die smaakt als een fruitsalade met de meest exotische vruchten en muziek die je de wereld even door een roze bril laat zien. 

Het is muziek zoals die wordt gemaakt door Emma Stevens op haar debuut Enchanted. Het is muziek die klinkt als de cover van de plaat suggereert. 

Emma Stevens is een Britse multi-instrumentaliste die een plaat heeft gemaakt die zoeter en zachter is dan een berg marshmallows en frisser dan een briesje op de allereerste lentedag of een koud biertje na een dag op het strand. 

Opener en single Riptide maakt direct duidelijk wat Emma Stevens te bieden heeft. Een fris en aanstekelijk popliedje met een refrein dat je nooit meer vergeet en meisjesachtige vocalen die je genadeloos verleiden. Toch is het zeker geen 13 in een dozijn popliedje, want Emma Stevens doet steeds net wat extra wanneer het gaat om de instrumentatie en waarom zou je ook niet als je op een heel arsenaal aan instrumenten uit de voeten kan. 

Na Riptide volgen nog 13 perfecte popliedjes waarvan je onmiddellijk de zomer in je kop krijgt. Popliedjes die je doen verlangen naar dagen waarin je alleen maar naar de lucht hoeft te staren om vervolgens te constateren dat er geen wolkje te bekennen is. 

Het zijn popliedjes waarvoor menig muziekliefhebber waarschijnlijk zijn of haar neus zal ophalen. Het zijn popliedjes waarvoor ook ik lang niet altijd in de stemming ben, maar Enchanted van Emma Stevens kan ik niet weerstaan. Met geen mogelijkheid. 

Natuurlijk is ieder popliedje op Enchanted geschreven om een breed publiek te verleiden en natuurlijk zal je tevergeefs zoeken naar een ruw randje of een vleugje bitter. Emma Stevens maakt muziek zoals Vanessa Carlton die ooit maakte; honingzoet maar met inhoud. 

Emma Stevens gebruikt op Enchanted twee delen Britse folk en combineert deze met minstens acht delen pure pop. Het levert muziek op die het oor oppervlakkig streelt, maar deze Emma Stevens kan echt wel wat. Ze beschikt over een mooi helder stemgeluid dat zoals gezegd wat meisjesachtig klinkt en voorziet haar popliedjes steeds van een mooi verzorgd geluid. De popliedjes van Emma Stevens zijn rijkelijk versierd, maar toch klinkt Enchanted ook smaakvol en subtiel. 

Emma Stevens is in het Verenigd Koninkrijk omarmd door BBC 2 en dan weet je het eigenlijk wel. Enchanted is zo licht als een veertje, maar het is wel een veertje met prachtige kleuren dat bij iedere windvlaag weer enthousiast weg danst. Het debuut van Emma Stevens is zeker geen plaat voor alle gelegenheden, maar zo af en toe is het een cadeautje. Een heerlijk cadeautje. Erwin Zijleman