07 januari 2015

Fiona Hare - Keep Me Wild

Keep Me Wild van Fiona Hare is absoluut één van de meest verrassende platen die ik de afgelopen weken tegen kwam in de jaarlijstjes over 2014. 

Fiona Hare werd geboren op een boerderij in Hermanus in de Zuid-Afrikaanse Hemel en Aarde vallei, maar woont en werkt tegenwoordig in Kaapstad. Op haar website noemt Fiona Hare zichzelf reiziger, fotograaf en muzikant en in die laatste hoedanigheid biedt ze zichzelf aan voor bruiloften, feesten en partijen. 

Dat klinkt niet direct als een muzikant van wie je een plaat verwacht die opduikt in jaarlijstjes, maar het is echt gebeurd. 

Heel vreemd is dat overigens niet, want Keep Me Wild van Fiona Hare is een verrassend sterke plaat. Fiona Hare maakt op haar debuut folky popmuziek. Dat is een ruim begrip dat door Fiona Hare ook ruim wordt opgevat. 

Keep Me Wild bevat stemmige folkpop, maar ook songs waarin elektronica een belangrijke rol speelt of juist meer ingetogen folky tracks. Constante factor is de mooie en overtuigende stem van de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter, die me af en toe aan Beth Orton en/of Leslie Feist doet denken. 

In de wat minder uitbundige songs sluit Fiona Hare met haar muziek aan bij de min of meer traditionele singer-songwriters, maar wanneer de elektronica zijn intrede doet wordt het verleden verruild voor het heden. De subtiele elektronica en avontuurlijke ritmes met een triphop twist voorzien de muziek van Fiona Hare van flink wat dynamiek en zorgen er bovendien voor dat Keep Me Wild een bijzonder afwisselende plaat is. 

Er is op het Internet maar weinig over Fiona Hare te vinden, maar ik ga er van uit dat Keep Me Wild met beperkte middelen is gemaakt. Dat hoor je er echter geen moment aan af, want wat klinkt Keep Me Wild lekker vol en wat sluit de muziek op de plaat goed aan op de sterke vocalen van Fiona Hare. Dat is knap, want Keep Me Wild varieert van uiterst ingetogen tot behoorlijk stevig. 

Het is een breed muzikaal palet dat Fiona Hare bestrijkt, maar ze kan het zeker aan. Keep Me Wild klinkt zeker niet als een debuut, maar meer als een plaat van een gearriveerd artiest die wat te besteden heeft voor een plaat. Het zorgt voor een plaat die van de eerste tot de laatste noot makkelijk overtuigt en met een beetje geluk in staat moet worden geacht om een zeer breed publiek aan te spreken, zoals dat in een verleden bijvoorbeeld Dido lukte. Fiona Hare doet dit met muziek die eenvoudig vermaakt, maar ook niet bang is om buiten de gebaande paden te treden. 

Of Keep Me Wild bij eerdere ontdekking mijn jaarlijstje zou hebben gehaald durf ik niet te zeggen, maar ik sluit het zeker niet uit. Keep Me Wild is vooralsnog wel mijn meest gedraaide plaat van 2015 en dat zegt op zijn minst iets. Erwin Zijleman

Keep Me Wild van Fiona Hare is niet te vinden in de Nederlandse platenzaak, maar kan wel worden verkregen via de bandcamp pagina van de Zuid-Afrikaanse muzikante: https://fionajeanhare.bandcamp.com/album/keep-me-wild.