12 januari 2015

Indila - Mini World

Het zal ongetwijfeld met de actualiteit te maken hebben, maar ik heb de laatste week een enorme behoefte aan Franse muziek. Dat is niet zo eenvoudig, want mijn kennis van de hedendaagse Franse muziek is op het moment helaas vrij beperkt. 

Dankzij de Franse charts over 2014 ben ik gelukkig toch nog een heel eind gekomen en ben ik uiteindelijk op het spoor gekomen van Mini World van Indila. 

Indila is het alter ego van de 30-jarige Adila Sedraia , die is geboren en getogen in Parijs. Indila was de afgelopen jaren al te horen op een aantal platen in het Franse hiphop en R&B segment, maar met Mini World zet ze een uniek eigen geluid neer. 

Indila is zoals gezegd geboren en getogen in Parijs, maar ze heeft ook Indiaas, Algerijns, Cambodjaans en Egyptisch bloed. Dat hoor je op één of andere manier allemaal terug op het buitengewoon intrigerende Mini World. 

De muziek van Indila is geworteld in de tradities van het Franse chanson, maar vervolgens verrijkt met 1001 invloeden. Haar bijzondere popliedjes zijn soms klein en intiem, maar Indila is ook niet bang voor grootse of zelfs bombastische songs met elektronisch, Oosters of Noord-Afrikaans klankentapijt. 

Qua veelzijdigheid weet Indila Frankrijk’s grootste talent van het moment (ik heb het natuurlijk over Zaz) moeiteloos te overtreffen en net als Zaz beschikt Indila over een geweldige stem. Het is een stem die op indringende wijze Franse chansons kan vertellen, maar het is ook een stem die het uitstekend doet in meeslepende pop of in songs die laten horen dat Parijs een prachte smeltkroes van meerdere culturen is. 

In veel songs op de plaat springt Indila van de hak op de tak. Kleine en intieme popliedjes met minimale begeleiding kunnen binnen enkele noten omslaan in het sprookje van Duizend-en-een-nacht, maar bombast kan ook zo weer veranderen in intimiteit. 

Op Mini World valt zoveel te beleven dat het je in eerste instantie wel eens duizelt, maar wanneer je eenmaal gewend bent geraakt aan de veelzijdige klanken van Indila is Mini World een prachtplaat met louter hoogtepunten. 

Net zoals Zaz kan Indila de tradities van het Franse chanson trouw zijn, maar kan ze op hetzelfde moment genadeloos vernieuwen. En net als Zaz doet Indila dit met popliedjes die heerlijk vermaken maar ook overlopen van avontuur. Indila gaat nog een stapje verder dan Zaz door af en toe uit te halen met elektronische popmuziek die een heel breed publiek aan zal spreken, maar niet veel later haar Oosterse en Noord-Afrikaanse roots te verwerken in sprookjesachtige songs vol mystiek. 

Mini World is zo een plaat die op vele momenten goed tot zijn recht komt. Het is een plaat met aanstekelijke popsongs die heerlijk gedijen op de achtergrond, maar het is ook een plaat vol avontuur waarvan je alle mysteries wilt ontrafelen. 

Mini World van Indila was vorig jaar één van de grootste verkoopsuccessen in Frankrijk, maar ik ga er van uit dat het ook één van de beste platen is die vorig jaar in Frankrijk is verschenen. Ik ben in ieder geval diep onder de indruk van deze plaat van Indila, waarvan onlangs een luxe versie verscheen met bonus-tracks en een DVD. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com  cd   Koop bij bol.com  cd + DVD