06 januari 2015

Orange Blossom - Under The Shade Of Violets

Ik ben niet heel erg goed thuis in het genre wereldmuziek, maar kan het genre zo nu en dan zeker waarderen. Ik was dan ook heel blij met een lijstje met de beste wereldmuziek uit 2014, dat ik kreeg toegestuurd van een lezer van deze BLOG (bedankt Hans). 

Bovenaan dit lijstje prijkte Under The Shade Of Violets van Orange Blossom en ik begrijp inmiddels waarom. 

Orange Blossom is een vanuit Frankrijk opererende band, die wereldmuziek vermengt met andere soorten muziek. In de openingstrack van de plaat worden klassiek aandoende en bijna filmische strijkersarrangementen gecombineerd met elektronische muziek en muziek en vocalen vol invloeden uit met name Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het levert buitengewoon intrigerende muziek op, maar ook betoverend mooie en bijna hypnotiserende muziek. 

Ook in de tracks die volgen weet Orange Blossom op geheel eigen en fascinerende wijze wereldmuziek met vooral Arabische invloeden te vermengen met klassiek aandoende arrangementen, stuwende elektronica en muziek die lijkt gemaakt als soundtrack voor een film met prachtige beelden. Het zijn ingrediënten die je niet bij elkaar verwacht, maar het eindresultaat mag best een smaaksensatie worden genoemd. 

Voor een ieder die het Arabisch niet machtig is, is Under The Shade Of Violets een plaat met deels zeer exotische muziek. Het is muziek je meeneemt naar overvolle souks of juist naar de grote leegte van de woestijn. De exotische ingrediënten in de muziek van Orange Blossom bestaan vooral uit Oosters aandoende ritmes en emotievolle vrouwenvocalen en mannenvocalen. Het combineert prachtig met de zwaar aangezette strijkers (die soms Westers en soms Ooster klinken) en de over het algemeen subtiel ingezette elektronica. 

Ik ben niet goed thuis in de wereldmuziek en al helemaal niet in het genre dat vast als Fusion zal worden omschreven en kan de muziek van Orange Blossom niet vergelijken met de muziek van anderen. Dat heeft als luisteraar zeker voordelen, want beluistering van Under The Shade Of Violets is keer op keer een fascinerende en opvallend beeldende luisterervaring. 

De muziek op de nieuwe plaat van Orange Blossom (de band maakte er de afgelopen tien jaar een aantal) is van een betoverende schoonheid en intensiteit. De ene keer uiterst ingetogen, de volgende keer opzwepend met stuwende ritmes, maar altijd bijzonder en indringend. 

Nadat ik Under The Shade Of Violets voor het eerst had beluisterd was ik diep onder de indruk van de muziek van de Franse band en die diepe indruk is gebleven bij alle volgende keren dat ik de plaat heb beluisterd. Liefhebbers van wereldmuziek met volop haakjes naar andere genres kunnen geen moment om deze plaat heen, maar ook muziekliefhebbers die normaal gesproken niet uit de voeten kunnen met wereldmuziek, zullen smullen van het bijzondere gerecht dat Orange Blossom op Under The Shade serveert. Wat een bijzondere plaat. Erwin Zijleman