13 januari 2015

Frazey Ford - Indian Ocean

Indian Ocean van Frazey Ford dook eind vorig jaar al op in menig jaarlijstje, maar was tot dusver nog niet terug te vinden op deze BLOG. Dat heeft alles te maken met de Nederlandse releasedatum van de plaat (12-1-2015), want van de torenhoge kwaliteit van de plaat ben ook ik inmiddels al enkele maanden overtuigd. 

Laat ik het geheugen eerst eens opfrissen. Frazey Ford stond in 1999 aan de basis van The Be Good Tanyas. De band begon als kwartet, maar toen Blue Horse, het geweldige debuut van The Be Good Tanyas, in 2001 verscheen, was Jolie Holland al begonnen aan een solocarrière; een carrière waarvan we inmiddels overigens al heel wat jaren heel veel plezier hebben. 

The Be Good Tanyas zouden uiteindelijk helaas niet erg productief blijken. Hoewel de band nooit formeel werd opgedoekt is de teller sinds het in 2006 verschenen Hello Love blijven steken op slechts drie albums (de beste van het stel, Chinatown, verscheen overigens in 2003). 

Lid van het eerste uur Trish Klein dook de afgelopen jaren ook op in Po’ Girl, terwijl Frazey Ford in 2010 haar solodebuut Obadiah uitbracht. De plaat werd ruim vier jaar geleden zeer warm onthaald op deze BLOG. En terecht. Op Obadiah verraste Frazey Ford met muziek die mijlenver was verwijderd van de muziek van The Be Good Tanyas. Obadiah bood niet de verwachte mix van stokoude folk, country en bluegrass, maar liet een authentiek soulgeluid horen dat naar veel meer smaakte. 

Dat meer verscheen afgelopen herfst al in het grootste deel van de wereld, maar ligt nu gelukkig dan ook eindelijk officieel in Nederland in de winkel. Indian Ocean blijkt nog vele malen beter dan Obadiah, al is de plaat natuurlijk minder verrassend dan de niet verwachte soulplaat die in 2010 zomaar uit de lucht kwam vallen. 

Frazey Ford heeft voor Indian Ocean een aantal zeer gelouterde soulmuzikanten om zich geen verzameld, onder wie de broers Charles, Leroy en Teenie Hodges (van wie de laatste overleed tijdens de opname van de plaat), die als de legendarische  Hi Rhythm Section het geluid van veel platen op het roemruchte Stax label bepaalden en onder andere waren te horen op de beste platen van Al Green. 

Het zorgt ervoor dat Indian Ocean nog gelouterder en nog authentieker klinkt dan het al zo verrassend goede Obadiah. Frazey Ford draagt hier zelf ook aan bij door nog beter te zingen. Dit doet ze door de soul in haar stem meer te doseren en bovendien meer emotie in haar stem te leggen. 

Het zorgt ervoor dat Indian Ocean aan de ene kant klinkt als een vergeten soulklassieker, terwijl de plaat aan de andere kant ook anders klinkt dan deze soulklassiekers, vooral omdat Frazey Ford ook haar eigen roots verwerkt op deze bijzondere plaat en natuurlijk geen typische soulzangeres is. 

Het levert een plaat op die vorig jaar terecht opdook in menig jaarlijstje en nu best alvast mag worden opgeschreven voor de jaarlijstjes over 2015, hoe ver weg die momenteel ook zijn. Indian Ocean is een plaat vol met prachtsongs en het zijn ook nog eens prachtsongs die je zowel in muzikaal als in vocaal opzicht bij de strot grijpen. Indian Ocean is om te janken zo mooi. Ik weet inmiddels uit ervaring dat talloze luisterbeurten daar niets aan veranderen. Integendeel zelfs. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com   cd   Koop bij bol.com   LP