10 januari 2015

Caitlin Harnett - The River Runs North

In Spotify kiezen voor Browse - Discover: het leverde heel lang vooral merkwaardige of zelfs bijna lachwekkende suggesties op. Nu ik een jaartje heel intensief gebruik maak van Spotify heeft de software het echter ook heel vaak bij het juiste eind. Hierbij worden uiteraard heel wat open deuren ingetrapt (...probeer Joni Mitchell eens), maar Spotify weet me zo af en toe ook echt te verrassen met een gouden tip, zoals in het geval van The River Runs North van Caitlin Harnett. 

Caitlin Harnett is een singer-songwriter uit het Australische Sydney, maar voor het opnemen van haar debuut zocht ze haar geluk in Canada. Ze kwam uiteindelijk terecht in Ottawa, waar ze de studio in dook met producer Dave Draves (voor mij vooral bekend van Kathleen Edwards), singer-songwriter Jim Bryson en een aantal muzikanten uit de lokale scene. Het levert een fascinerende plaat met meerdere gezichten op. 

Caitlin Harnett maakt op The River Runs North geen geheim van haar belangrijkste inspiratiebronnen. Flink wat tracks op de plaat herinneren aan het vroege Laurel Canyon geluid van Joni Mitchell of aan de muziek van de helaas vergeten Judee Sill. In deze tracks domineert de licht zweverige folk van weleer, maar het blijkt uiteindelijk slechts een van de vele gezichten van het debuut van Caitlin Harnett. 

De Australische singer-songwriter sluit immers ook aan bij de groten uit de jaren 70 (Carole King, Laura Nyro) en heeft in Canada bovendien de zo herkenbare Canadese variant op de Americana opgepikt. 

Hierdoor neemt The River Runs North je keer op keer mee naar de late jaren 60, verruil je de heuvels rond Los Angeles vervolgens voor de grote stad in de jaren 70, om uiteindelijk toch weer in de hedendaagse Canadese muziekscene terecht te komen. 

Producer Dave Draves heeft The River Runs North voorzien van een authentiek klinkend geluid, waarin vaak strijkers worden ingezet voor de stemmige accenten en waarin akoestische instrumenten domineren. Het is een warm en gloedvol instrumentarium dat in harmonie is met de wat onderkoelde stem van Caitlin Harnett en dat deze stem versterkt. 

Het is een stem die waarschijnlijk niet door iedereen gewaardeerd zal worden, maar het is voor mij één van de smaakmakers op The River Runs North, ook wanneer de smaakvolle instrumentatie een keer achterwege blijft en we het moeten doen met een akoestische gitaar en emotievolle vocalen. 

The River Runs North roept bij mij associaties op met een aantal decennia popmuziek, maar toch ken ik niet veel platen als deze. Je struikelt op het moment werkelijk over vrouwelijke singer-songwriters, maar The River Runs North van Caitlin Harnett heeft direct bij eerste beluistering iets unieks en iets intiems. De songs van de Australische singer-songwriter weten hierdoor te intrigeren en raken me ook, keer op keer. Als dan ook nog eens Kathleen Edwards (lang niets van gehoord overigens) opduikt voor een duet is het feest compleet. 

The River Runs North van Caitlin Harnett heb ik bij toeval ontdekt, maar deze plaat verdient echt in veel bredere kring aandacht. Dat de plaat in 2014 is verschenen moeten we maar even vergeten; dit is voor mij één van de eerste grote releases van 2015 en een prachtige start van de categorie 'minder bekend talent in het rootssegment'. Erwin Zijleman

The River Runs North van Caitlin Harnett heeft de Nederlandse platenzaak nog niet weten te bereiken, maar is wel verkrijgbaar via good old cdbaby (http://www.cdbaby.com/cd/caitlinnharnett) of bandcamp (https://caitlinharnett.bandcamp.com/releases).