08 april 2015

New Madrid - Sunswimmer

New Madrid is een band uit Athens, Georgia, die in de Verenigde Staten de afgelopen weken zeer warm is onthaald met haar tweede plaat Sunswimmer. 

Daar is ook alle reden toe, want met Sunswimmer heeft de Amerikaanse band een heerlijke, maar ook bijzonder intrigerende plaat afgeleverd. 

Het is een plaat die zich nadrukkelijk heeft laten inspireren door de psychedelische rockmuziek uit de jaren 60. 

Sunswimmer opent behoorlijk ingetogen met een dromerig gitaarloopje en benevelde vocalen, maar naarmate de ruim zes minuten durende openingstrack vordert gaan alle remmen los. De gitaristen van de band vechten een steeds feller duel uit, terwijl de vocalen steeds intenser worden. Het geeft de muziek van New Madrid iets bezwerends en uiteindelijk ook iets bijna beangstigends. Op hetzelfde moment valt er veel te genieten van opzwepende klanken en werkelijk weergaloos gitaarspel. 

Na de imposante openingstrack zijn de songs van New Madrid in eerste instantie redelijk compact, maar de band sluit de plaat uiteindelijk af met twee songs die beiden ruim boven de tien minuten klokken. 

In de wat kortere songs verkent New Madrid naast invloeden uit de psychedelische rock  ook zeker invloeden uit de Southern rock, maar met name het betoverende gitaarwerk en de bijzonder opgenomen vocalen duwen het geluid van de band toch steeds weer in de richting van de psychedelica uit de jaren 60. 

Het geluid van New Madrid klinkt door al het gitaargeweld, de stevige aangezette ritmesectie, de geestdriftige vocalen en impulsen van synths overvol, maar de van Drive-By Truckers bekende producer David Barbe is er in geslaagd om Sunswimmer te voorzien van een productie die al het geweld op fraaie wijze in goede banen leidt. 

New Madrid overtuigt na de openingstrack met een aantal puntige rocksongs waarin de dreiging van ontsporen altijd aanwezig is, maar dit ontsporen vaak even wordt uitgesteld of zelfs geheel achterwege blijft. New Madrid kan stevig uithalen met overweldigend gitaarwerk, maar de band kan ook uitstekend gas terugnemen en maakt dan muziek die kan worden omschreven als donker en dromerig. Dit is met name het geval in het midden van de plaat, dat moet worden gezien als de spreekwoordelijke stilte voor de storm. 

In de laatste twee tracks op de plaat mag New Madrid weer los gaan, al doet de band dit op subtiele uiterst wijze. In de twee lange en bezwerende tracks domineren in eerste instantie dromerige klanken en wordt langzaam naar meerdere climaxen toegewerkt. Het zijn climaxen waarin de gitaren aan alle kanten uit de bocht mogen vliegen, maar wanneer ze weer in het gareel moeten zijn ze dit ook onmiddellijk. 

Het levert songs vol dynamiek en vol avontuur op. Het zijn songs die ook in de jaren 60 gemaakt hadden kunnen worden, al heeft de muziek van New Madrid ook invloeden uit de rockmuziek van de afgelopen decennia opgenomen in haar intrigerende geluid. 

New Madrid maakt op Sunswimmer ontegenzeggelijk muziek voor de liefhebber, maar deze liefhebber wordt zwaar verwend met muzikaal vuurwerk dat continu schakelt tussen uitersten, maar uiteindelijk alleen maar schoonheid laat zien. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com  cd   Koop bij bol.com  LP