28 april 2015

Tracey Thorn - Songs From “The Falling”

Songs From “The Falling” van Tracey Thorn mag absoluut een tussendoortje worden genoemd. De acht songs die de inmiddels roemruchte Britse singer-songwriter bijdroeg aan de film The Falling beslaan immers maar net iets meer dan een kwartier. 

Toch is Songs From “The Falling” voor mij veel meer dan een tussendoortje. Ik heb Tracey Thorn hoog zitten als zangeres van Everything But The Girl, ik heb Tracey Thorn nog hoger zitten als soloartiest (de vier soloplaten die ze heeft uitgebracht zijn allemaal van een bijzonder hoog niveau) en ik heb twee jaar geleden genoten van haar briljante memoires in Bedsit Disco Queen: How I Grew Up And Tried To Be a Pop Star. 

Ook een EPtje met net iets meer dan een kwartier muziek is voor mij iets om naar uit te zien wanneer Tracey Thorn de uitvoerende artiest is. En ze heeft me wederom niet teleurgesteld. 

Songs From “The Falling” bevat 8 uiterst sobere popsongs die in lengte variëren van nog geen anderhalve minuut tot net drie minuten. Het zijn ruwe popliedjes die worden gedragen door sober pianospel of al even sober akoestisch gitaarspel, een handvol speelse accenten en natuurlijk de prachtige stem van Tracey Thorn. 

Tracey Thorn was in het verleden een meester in het rijk aankleden van haar songs, maar in deze uiterst sobere setting komt haar stem misschien wel beter tot zijn recht. Tracey Thorn stond zichzelf voor iedere song slechts één take toe. Hierdoor zijn er vast wat foutjes in geslopen, maar ik hoor ze niet. Het doet er ook niet toe. 

Songs From “The Falling” van Tracey Thorn maakt indruk door zijn ruwe eenvoud en pure en eerlijke songs die zijn teruggebracht tot de essentie. Het maken van muziek kan zo eenvoudig zijn, maar ach wat is het mooi. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com   cd  Koop bij bol.com  vinyl