07 april 2015

Sonnymoon - The Courage Of Present Times

De afgelopen weken komen er zo ongelooflijk veel platen uit dat met name de wat obscuurdere parels over het hoofd dreigen te worden gezien. 

Zo’n obscure parel komt van het Amerikaanse duo Sonnymoon, dat met The Courage Of Present Times een hele bijzondere plaat heeft gemaakt. 

The Courage Of Present Times duurt ongeveer een half uur en schotelt je in dat half uur negen fascinerende popliedjes voor. Het zijn popliedjes die totaal anders klinken dan de meeste andere muziek die de laatste tijd is verschenen en het smaakt ook nog eens naar veel meer. 

Heel veel weet ik niet over Sonnymoon. Ik weet dat het een duo is dat bestaat uit zangeres Anna Wise en multi-instrumentalist Dane Orr. Verder weet ik dat Anna Wise zo nu dan werkt met Kendrick Lamar, maar daarmee houdt het ook wel zo ongeveer op. Ik heb dus weinig houvast aan beschikbare achtergrondinformatie en de muziek van het tweetal voegt eerlijk gezegd maar heel weinig houvast toe. 

De muziek van Sonnymoon bestaat uit twee componenten. Aan de ene kant zijn er de vocalen van Anna Wise. Deze Anna Wise is absoluut een getalenteerd zangeres. Dat hoor je vooral wanneer de vocalen op The Courage Of Present Times redelijk toegankelijk zijn en dat is lang niet altijd het geval. De vocalen van Anna Wise worden immers meer dan eens ingezet als instrument en komen dan in vele lagen uit de speakers. Hiernaast draagt Anna Wise een deel van haar teksten voor; iets wat ze overigens fraai kan. 

De vocalen op The Courage Of Present Times zijn al niet heel erg toegankelijk, maar de muziek van Sonnymoon is nog veel lastiger te plaatsen. Dane Orr voorziet de muziek van het duo aan de ene kant van dromerige elektronische klanken, maar contrasteert deze vervolgens met zwaar aangezette en vaak wat plastic klinkende synths. 

De bijzondere elektronische klanken op de plaat van Sonnymoon zitten vol dynamiek. Stilte en lawaai wisselen elkaar af op The Courage Of Present Times. Tijdens de momenten van stilte mag Anna Wise indruk maken met haar stem, vaak slechts begeleid door simpele beats, tijdens de wat uitbundigere momenten mag Dane Orr los gaan met een flinke bak elektronica, beukende drums of juist onnavolgbare beats. Tussen deze belangrijkste componenten zweven nog vele lagen met flarden vocalen en wat subtiele toevoegingen, waaronder samples. 

Het steekt allemaal bijzonder knap in elkaar, maar de muziek van Sonnymoon rammelt ook flink. Het levert een plaat op die ik met geen mogelijkheid in een hokje kan duwen en die wat mij betreft zijn gelijke niet kent. 

De muziek van Sonnymoon experimenteert er driftig op los, maar toch is The Courage Of Present Times geen hele ontoegankelijke plaat. Dit heeft aan de ene kant te maken met de schoonheid van de componenten waaruit de muziek van Sonnymoon bestaat, maar ook de unieke wijze waarop deze componenten worden gecombineerd strijkt nooit heel nadrukkelijk tegen de haren in. 

The Courage Of Present Times van Sonnymoon is zo’n plaat die in eerste instantie alleen maar verbazing oproept, maar wanneer je de plaat wat vaker hoort valt er veel op zijn plaats. De muziek van Sonnymoon heeft vaak een wat vervreemdend karakter, maar vervreemding kan makkelijk omslaan in bezwering, verwondering of bewondering. 

Natuurlijk gaat Sonnymoon geen potten breken met deze plaat, maar muziekliefhebbers die eens wat anders willen horen dan al het gangbare en niet bang zijn voor heel veel avontuur, krijgen met The Courage Of Present Times een plaat in handen waar de tanden op stuk gebeten kunnen worden. Tot het kwartje valt, dan begint het genieten van het unieke muzikale universum van Sonnymoon. Erwin Zijleman

The Courage Of Present Times van Sonnymoon ligt nog niet in Nederland in de winkel, maar kan wel worden verkregen via iTunes: https://itunes.apple.com/us/album/the-courage-of-present-times/id970293743