14 april 2015

Seth Avett And Jessica Lea Mayfield - Seth Avett And Jessica Lea Mayfield Sing Elliott Smith

Jessica Lea Mayfield maakte de afgelopen jaren indruk met drie platen die stuk voor stuk hun eigen weg kozen. Van toegankelijke singer-songwriter muziek op With Blasphemy So Heartfelt uit 2009 tot donkere en veelzijdige rootsmuziek met diepgang op Tell Me uit 2011 tot bij vlagen behoorlijk zwaar aangezette rockmuziek op Make My Head Sing… uit 2014. 

Met deze enorme veelzijdigheid deed Jessica Lea Mayfield lang niet alle liefhebbers van haar muziek een plezier, maar persoonlijk kon ik alle drie de platen zeer waarderen. 

Op plaat nummer vier moeten we nog even wachten, maar er is nu wel het als tussendoortje bestempelde Seth Avett And Jessica Lea Mayfield Sing Elliott Smith. 

Seth Avett kennen we natuurlijk van The Avett Brothers, maar hij maakte inmiddels ook al een aantal prima soloplaten. Zoals de titel van de plaat al doet vermoeden eren Jessica Lea Mayfield en Seth Avett op hun gezamenlijke plaat het werk van de zo triest aan zijn eind gekomen Elliott Smith. 

Seth Avett And Jessica Lea Mayfield Sing Elliott Smith springt kriskras door het oeuvre van de Amerikaanse singer-songwriter, wiens dood overigens nog steeds door mysterie omgeven is, en laat een aantal dingen horen. 

Boven alles hoor je op deze plaat hoe mooi de songs van Elliott Smith waren en nog steeds zijn. Elliott Smith propte nogal wat leed in zijn songs, maar had hiernaast het patent op zeer melodieuze en soms bijna lichtvoetige songs, wat een serie geweldige platen heeft opgeleverd. Het zijn songs die stuk voor stuk unieke vertolkingen hebben gekregen op de platen van Elliott Smith zelf, waardoor het niet meevalt om er iets aan toe te voegen. Jessica Lea Mayfield en Seth Avett hebben dit toch geprobeerd en zijn er als je het mij vraagt in geslaagd. 

In muzikaal opzicht blijven de twee vaak dicht bij de originelen van Elliott Smith. In een aantal gevallen krijgen de songs wat meer invloeden uit de rootsmuziek mee en heel soms wordt gekozen voor een wat steviger geluid, maar over het algemeen zijn de verschillen met de uitvoeringen van Elliott Smith in muzikaal opzicht niet zo groot. 

Jessica Lea Mayfield en Seth Avett voegen wel iets toe wanneer het gaat om de vocalen. Elliott Smith nam zijn vocalen meer dan eens in een aantal lagen op, maar twee totaal verschillende stemmen leveren toch weer een heel ander geluid op. De stemmen van Jessica Lea Mayfield en Seth Avett zijn individueel sterk, maar de magie komt aan de oppervlakte wanneer de twee elkaar in vocaal opzicht versterken in bijzonder fraaie harmonieën. Nu komen harmonieën lang niet altijd tot zijn recht, maar in de songs van Elliott Smith gedijen ze uitstekend. 

Seth Avett And Jessica Lea Mayfield Sing Elliott Smith doet (gelukkig) nergens een poging om het werk van Elliott Smith opnieuw uit te vinden. De plaat is vooral een eerbetoon aan de muzikant die tijdens zijn leven lang niet altijd op de juiste waarde werd geschat en inmiddels vrijwel vergeten lijkt. Het is een eerbetoon met glans. 

Seth Avett And Jessica Lea Mayfield Sing Elliott Smith is misschien maar een tussendoortje, maar het is een tussendoortje dat naar meer smaakt. Elliott Smith’s oeuvre is door zijn veel te korte leven niet heel omvangrijk, maar er zijn nog genoeg songs over voor minstens drie volgende delen Seth Avett And Jessica Lea Mayfield Sing Elliott Smith. Doen zou ik zeggen, maar eerst een nieuwe plaat van Jessica Lea Mayfield, wat mij betreft weer een totaal andere dan zijn drie voorgangers. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com   cd   Koop bij bol.com   LP