19 november 2017

Anna St. Louis - First Songs

Voor interessante tips op muziekgebied kun je niet alleen terecht bij BLOGS als deze, maar moet je zeker ook eens kijken op de site Musicmeter (https://www.musicmeter.nl), waar een groot aantal muziekliefhebbers hun (ongezouten) mening over een album achter laat en de stevige discussies niet worden geschuwd. 

Onlangs werd ik op Musicmeter gewezen op het debuut van ene Anna St. Louis, waarbij werd aangegeven dat ze klinkt als Mazzy Star met een country twist. Het was meer dan genoeg om mijn interesse te wekken en het debuut van de Amerikaanse singer-songwriter op te zoeken. 

First Songs bevat acht songs en duurt nog geen half uur, maar in dat half uur maakt Anna St. Louis wat mij betreft indruk. 

Anna St. Louis groeide niet op in de plaats waarmee ze haar achternaam deelt, maar in Kansas City. In haar jeugd zong ze in punkbands, maar haar ambities lagen op het terrein van de schilderkunst. Ze ging daarom naar de kunstacademie in Philadelphia, maar verruilde deze plaats uiteindelijk weer voor Los Angeles, waar ze uiteindelijk toch koos voor de muziek. 

Anna St. Louis leerde zichzelf gitaar spelen, schreef haar eerste songs en nam deze op in haar slaapkamer. Het uiteindelijke resultaat is te horen op First Songs, dat overigens niet in de slaapkamer in Los Angeles, maar in een studio in Iowa werd opgenomen. 

De eerste songs van Anna St. Louis zijn vooral ingetogen en hebben voor een belangrijk deel genoeg aan de akoestische gitaar en de stem van de vanuit Los Angeles opererende muzikante. Zowel het gitaarspel als de zang van Anna St. Louis doen wat psychedelisch en broeierig aan, wat waarschijnlijk zorgt voor de associatie met de muziek van Mazzy Star, al heb ik die associatie persoonlijk niet zo heel vaak. 

De songs van de Amerikaanse singer-songwriter steken, zeker op het eerste gehoor, niet al te ingewikkeld in elkaar en laten naast akoestische gitaar en zang hier en daar een eenvoudige ritmesectie en wat andere accenten horen. Eenvoud troef dus op het debuut van Anna St. Louis, maar met de eenvoudige middelen die ze tot haar beschikking heeft sorteert ze een enorm effect. 

De tracks op First Songs zitten vol met invloeden uit de Amerikaanse folk, hebben soms een bluesy en soms een country twist en doen vooral psychedelisch aan. De muziek van Anna St. Louis is door het psychedelische karakter bezwerend en benevelend en heeft zeker als je er vaak naar luistert een hypnotiserende uitwerking. 

De stem van Anna St. Louis is zeker niet per definitie mooi, maar het is wel een stem die iets met je doet, of heel veel met je doet zoals in mijn geval. Anna St. Louis maakt hierdoor muziek die zich stevig opdringt en die dwingt tot luisteren. 

Wanneer je daar aan toegeeft winnen de songs van de Amerikaanse singer-songwriter snel aan diepte en kracht en is het niet overdreven om het etiket veelbelovend op haar debuut te plakken. Zelf heb ik in ieder geval hoge verwachtingen met betrekking tot de volgende serie songs van Anna St. Louis, maar ook dit bijzondere debuut mag er zeker zijn. Erwin Zijleman

First Songs van Anna St. Louis is op cassette (!) verkrijgbaar via haar label (overigens het label van Kevin Morby): http://www.woodsist.com/product/anna-st-louis-first-songs-cassette/. Een digitale versie vind je op haar bandcamp pagina: https://annastlouis.bandcamp.com/album/first-songs.