02 november 2017

Nerina Pallot - Stay Lucky

Stay Lucky is al weer het zesde album van de uit Londen afkomstige Nerina Pallot. 

Met haar vorige vijf platen is de Britse singer-songwriter zeker niet wereldberoemd geworden, maar ik heb tot dusver absoluut een zwak voor de platen van Nerina Pallot, al heb ik er ook wel wat gemist. 

Stay Lucky is wat mij betreft nog wat beter dan zijn voorgangers en verdient de aandacht van een breder publiek dan Nerina Pallot tot dusver heeft weten te veroveren. 

Op haar zesde plaat betovert de singer-songwriter vrij makkelijk met een serie mooie en volstrekt tijdloze popliedjes. Het zijn popliedjes die zijn geworteld in de singer-songwriter muziek uit de jaren 70, maar Nerina Pallot flirt ook opzichtig met de hedendaagse popmuziek en met jazzy en soulvolle pop. 

Stay Lucky is zo’n plaat die het uitstekend doet op een lome zondagochtend of regenachtige avond en dan vermaakt zonder dat je er heel aandachtig naar hoeft te luisteren. Daar is op zich niets mis mee, maar de songs van Nerina Pallot verdienen de aandachtige beluistering wel degelijk. 

De Britse singer-songwriter sluit ook op Stay Lucky weer aan bij de aanstekelijke songs van de grote singer-songwriters uit de jaren 70, maar is ook een fan van Joni Mitchell, wat ook op Stay Lucky weer zorgt voor een aantal songs die net wat complexer in elkaar steken. Ook het wat soulvollere werk van Laura Nyro heeft zeker invloed gehad op de muziek van Nerina Pallot, maar de singer-songwriter uit Londen vindt haar inspiratie ook in het meer recente verleden of in het heden. 

Stay Lucky klinkt aangenaam en overtuigt makkelijk met een vol en warm organisch geluid, dat vervolgens flink is versierd met strijkers. Heel spannend is het misschien niet, maar het voelt wel bijzonder aangenaam aan en is knap en smaakvol in elkaar gesleuteld. 

Het is een geluid dat ook prachtig past bij de stem van Nerina Pallot, die al even warm en verleidelijk klinkt. De Britse muzikante kan goed overweg met folky popsongs, maar als wordt gekozen voor wat meer beats of een soul- of jazzinjectie, laat ze horen dat ze ook in de soul en de jazz uitstekend uit de voeten kan. 

Voor Stay Lucky geldt wat eigenlijk voor alle platen van Nerina Pallot geldt. Ze maakt muziek die diep is geworteld in de singer-songwriter muziek uit de jaren 70, maar schuwt ook invloeden uit de hedendaagse pop niet. Puristen aan beide zijden zullen ook de plaat van Nerina Pallot weer ervaren als vlees noch vis, maar de twee gaan wat mij betreft soms prima samen, zoals in paella, op de barbecue en op de platen van Nerina Pallot. 

Persoonlijk vind ik de muziek van Nerina Pallot juist erg mooi door de balans tussen oude en nieuwe invloeden en door de keuze voor makkelijk in het gehoor liggende popliedjes met hier en daar een verrassende wending. Stay Lucky is hoorbaar met veel liefde gemaakt en is ook een plaat die kwaliteit ademt. Dat het hier en daar net wat meer gepolijst is dan mijn voorkeur heeft neem ik graag voor lief, want Stay Lucky is een plaat die de temperatuur doet stijgen en het humeur een boost geeft. 

En als Nerina Pallot steeds aangenamer in je oor fluistert, hoor je hoe goed deze Britse vrouwelijke singer-songwriter is. Genoeg redenen om het fraaie en warmbloedige Stay Lucky van Nerina Pallot eens een kans te geven. Erwin Zijleman