01 november 2017

Buffalo Killers - Alive & Well In Ohio

Buffalo Killers is een band uit Cincinnati, Ohio, die volgens AllMusic.com al een flinke stapel platen op haar naam heeft staan. 

Het onlangs verschenen Alive & Well In Ohio is echter mijn eerste kennismaking met de muziek van de Amerikaanse band en het is een kennismaking die naar veel meer smaakt, waardoor ik blij ben met de stapel eerdere platen die nog op me wacht. 

De muziek van Buffalo Killers wordt hier en daar wat makkelijk in het hokje neo-psychedelica geduwd, maar Alive & Well In Ohio klinkt voor mij als de spreekwoordelijke omgevallen platenkast. 

Het is een zeer goed gevulde platenkast en het is een platenkast die een aantal decennia popmuziek bestrijkt. De band uit Cincinnati is zeker niet vies van psychedelica uit de jaren 60, maar gaat net zo makkelijk aan de haal met Westcoast pop uit dezelfde periode of met indie-rock van veel recentere datum. Zeker in de wat meer ingetogen songs op de plaat klinkt Alive & Well In Ohio bovendien als de plaat die The Beatles zouden hebben gemaakt als ze in 1967 niet naar India waren afgereisd maar zich zouden hebben ondergedompeld in de Californische summer of love en dat klinkt fantastisch. 

Zeker in de wat Beatlesque songs op de plaat doet Alive & Well In Ohio me wel wat denken aan het onbetwiste meesterwerk Kontiki van Cotton Mather uit 1997, maar de muziek van Buffalo Killers kan zoals gezegd meerdere kanten op. Wanneer de band de zoete melodieën achter zich laat, kan de muziek van de band uit Ohio flink ontsporen en heeft de muziek op Alive & Well In Ohio raakvlakken met die van een band als Dinosaur Jr., maar Buffalo Killers is ook niet vies van songs vol invloeden uit de hardrock en bluesrock uit de jaren 70, die weer meer doen denken aan Led Zeppelin in haar beste jaren en schuwt ook uitstapjes richting Southern rock niet. 

Op basis van het bovenstaande lijkt Alive & Well In Ohio misschien een nogal fragmentarische plaat met net wat teveel invloeden, maar dat is de nieuwe plaat van Buffalo Killers zeker niet. De band uit Ohio heeft een plaat gemaakt die zich op soepele wijze door een aantal decennia rockmuziek manoeuvreert en steeds net wat andere invloeden verwerkt in haar eigen geluid. 

Het levert een plaat op vol memorabele songs, geweldige melodieën en refreinen, heerlijke koortjes, prima zang en vooral heel veel geweldig gitaarwerk. Alive & Well In Ohio is een gitaarplaat van het soort dat nauwelijks meer wordt gemaakt en het is een gitaarplaat om heel blij van te worden. In de herfst en de winter domineren over het algemeen de wat donkerder getinte platen, maar op de nieuwe plaat van Buffalo Killers mag de zon lekker veel schijnen. 

Omdat de meeste inspiratiebronnen van de band uit Ohio uit de jaren 60 en 70 komen, klinkt Alive & Well In Ohio als een obscure en vergeten 60s of 70s klassieker die je ooit nog eens bij toeval uit de bakken met tweedehands vinyl hoopt te halen, maar op een of andere manier slaagt Buffalo Killers er ook in om eigentijds te klinken. 

Direct bij eerste beluistering is de nieuwe plaat van Buffalo Killers er een die goed is voor een glimlach en een goed humeur, maar luister net wat beter en je hoort een plaat die zomaar uit kan groeien tot een van de persoonlijke favorieten voor de komende maanden. Ik ben in ieder geval volledig overtuigd van deze even aangename als indrukwekkende plaat. Erwin Zijleman