zaterdag 9 november 2019

Josienne Clarke - In All Weather

Josienne Clarke maakte dit jaar in meerdere opzichten een nieuwe start, wat een prikkelend en wonderschoon album oplevert
Josienne Clarke is, vooral dankzij haar albums met Ben Walker, inmiddels een bekende naam binnen de Britse folk scene. Eerder dit jaar besloot ze een nieuwe start te maken en die levert nu een indrukwekkend soloalbum op. In All Weather valt natuurlijk op door de prachtige stem van Josienne Clarke, maar het is de smaakvolle instrumentatie op het album die misschien wel het meest verrast. In All Weather sprankelt en betovert, maar is ook een intiem album waarop Josienne Clarke haar ziel blootlegt. Ik werd tot dusver niet gegrepen door haar muziek, maar In All Weather heeft me al weken in een wurggreep.


Josienne Clarke maakte het afgelopen decennium een handvol albums met collega singer-songwriter Ben Walker. Het zijn albums die stuk voor stuk zeer in de smaak vielen bij liefhebbers van traditionele Britse folk en die door de Britse muziekpers werden overladen met superlatieven, maar de muziek van het Britse tweetal wist mijn aandacht op een of andere manier en ondanks de prachtige stem van Josienne Clarke nooit heel lang vast te houden. 

De Britse singer-songwriter maakte dit jaar een nieuwe start. Ze beĆ«indigde de samenwerking met Ben Walker, verliet haar partner en verruilde de metropool Londen voor een ruig eiland aan de Schotse kust. Ook in muzikaal opzicht koos Josienne Clarke voor nieuwe wegen. Eerder dit jaar dook ze op in de band PicaPica en nu levert ze haar eerste soloalbum af sinds het in 2011 verschenen One Light Is Gone, dat destijds alleen door de fijnproevers werd opgepikt. 

Met PicaPica wist Josienne Clarke me nog niet volledig te overtuigen, al ben ik wel nieuwsgierig naar het vervolg. Haar nieuwe album In All Weather is daarentegen een voltreffer. Josienne Clarke werkt op haar nieuwe album samen met producer Sonny Johns, die ook deel uit maakt van PicaPica. In de studio kregen de twee gezelschap van een beperkt aantal uitstekende muzikanten en werden de gitaren van Josienne Clarke en Sonny Johns aangevuld met keyboards, drums en harp. 

Gezien alle stappen die Josienne Clarke het afgelopen jaar heeft gezet, zal het niemand verbazen dat In All Weather een zeer persoonlijk album is geworden. Het is echter zeker geen melancholisch breakup album geworden. Natuurlijk bevat het nieuwe album van de Britse singer-songwriter een aantal songs waarin met enige weemoed wordt teruggekeken op alles dat Josienne Clarke het afgelopen jaar achter zich heeft gelaten, maar ze kijkt op In All Weather vooral vooruit en zet met name in artistiek opzicht grote stappen. 

Ook bij beluistering van In All Weather werd ik weer het eerst geraakt door de prachtige stem van Josienne Clarke. Iedereen die haar werk met Ben Walker kent weet dat ze herinnert aan de grote folkies van weleer en haar teksten met veel gevoel en emotie voordraagt. Dat doet Josienne Clarke ook op haar nieuwe album, maar de vocalen op haar nieuwe album zijn nog wat intiemer en emotievoller. Josienne Clarke kon de afgelopen jaren ook wel wat netjes, sereen of zelfs steriel klinken, maar op In All Weather raakt ze me met iedere noot. 

De kracht van de prachtige stem van de Britse singer-songwriter wordt verder versterkt door de bijzonder fraaie instrumentatie op het album. Wanneer akoestische gitaren het geluid domineren en een harp het oor zachtjes streelt, klinkt In All Weather zo folky als je van Josienne Clarke verwacht, maar in veel songs is de instrumentatie veel spannender dan ik van haar gewend ben. 

Hier en daar domineren elektrische gitaren, zo nu en dan mogen de keyboards de voorgrond kiezen en altijd is er het geweldige drumwerk van Dave Hamblett, die uit de jazz afkomstig is en dat hoor je. De instrumentatie op In All Weather prikkelt continu de fantasie, waarna de prachtige stem van Josienne Clarke de verleiding compleet maakt. 

De bijzondere serie songs voegt nog een extra dimensie toe aan dit knappe album, dat moeiteloos schakelt tussen intieme en melancholische folk en wat uitbundigere en zonnigere folkpop. De albums die Josienne Clarke met Ben Walker konden me na verloop van tijd steeds minder boeien, maar In All Weather wordt alleen maar mooier en indrukwekkender. Erwin Zijleman

De muziek van Josienne Clarke is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://josienneclarke.bandcamp.com/album/in-all-weather.