donderdag 14 november 2019

Young Guv - GUV I+II

Young Guv bracht dit jaar al twee albums uit en bundelt ze nu tot een uur onweerstaanbare (power)pop die de zon uitbundig laat schijnen
Matthew Sweet had er ooit het patent op. Een orkaan van briljante powerpopsongs die de zon lieten schijnen en je in katzwijm achter lieten. Het is een kunstje dat de Canadese muzikant Young Guv ook tot in de perfectie beheerst. Het alter ego van Ben Cook schotelt je in een uur maar liefst 19 perfecte powerpopliedjes voor en de een is nog lekkerder dan de ander. Soms klinkt het wat ruw, soms rammelt het een beetje, maar dat draagt alleen maar bij aan het geweldige gevoel dat GUV I+II je geeft. Het lijkt Young Guv geen enkele moeite te kosten, maar ondertussen levert de Canadese muzikant een razendknappe prestatie. Wat een heerlijke plaat.


Young Guv, het alter ego van de Canadese muzikant Ben Cook, bracht dit jaar al twee albums uit, GUV I en GUV II. De twee albums trokken nog niet overdreven veel aandacht, maar dat moet nu maar eens gaan veranderen nu de twee albums zijn gebundeld tot GUV I+II. 

Ben Cook maakt al een aantal jaren muziek en maakte een tijdje deel uit van de Canadese punkband Fucked up, maar sinds hij als Young Guv opereert grossiert hij in onweerstaanbare (power)popliedjes. 

Luister naar 19 songs op GUV I+II en één naam duikt direct op in het geheugen (althans bij mij). Matthew Sweet maakte vanaf het begin van de jaren 90 het ene na het andere album met volstrekt tijdloze popliedjes, tot de koek opeens op was. 

Ben Cook zit nog aan het begin van zijn carrière en heeft over inspiratie nog niet te klagen. Net als Matthew Sweet heeft Ben Cook goed geluisterd naar bands als Big Star en Teenage Fanclub en heeft hij een zwak voor powerpop. 

De powerpop die de muzikant uit het Canadese Toronto met een uitvalsbasis in Brooklyn, New York, als Young Guv maakt is niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar klinkt ook gruizig en mag rammelen. Door het lo-fi karakter van de muziek van Young Guv lijkt het of Young Guv de perfecte powerpopliedjes uit de mouw schudt en begint hij aan een nieuw popliedje als het huidige nog niet eens is afgelopen. 

GUV I+II betovert een uur lang met honingzoete melodieën en heerlijke refreinen. Ben Cook put hierbij nadrukkelijk uit de archieven van de 90s powerpop, inclusief die van de eerder genoemde Matthew Sweet, maar is ook niet vies van Beatlesque refreinen en hier en daar een vleugje Westcoast pop. 

Door het wat ruwe karakter van de songs van Young Guv is GUV I+II een album waar de energie van af spat. In sneltreinvaart komen 19 perfecte (power)popliedjes voorbij en de een is nog leuker dan de andere. Soms klinkt het wat ruw of rammelend, maar de muziek van Young Guv kan ook opvallend melodieus en compleet klinken. 

Laat GUV I+II van Young Guv uit de speakers komen en een brede glimlach is niet te onderdrukken. De Canadese muzikant maakt popmuziek waarvan je alleen maar heel vrolijk kunt worden en het is popmuziek die je hoofd vult met heel veel zonnestralen. 

Ik ken wel meer albums als GUV I+II van Young Guv en vaak zijn het albums die in eerste instantie vol verleidingskracht zitten, maar al snel het grootste deel van hun smaak verliezen. Net als Matthew Sweet tapt Ben Cook uit een ander vaatje. De 19 songs op GUV I+II worden naarmate ze je vaker hoort alleen maar lekkerder en geven steeds meer onweerstaanbare geheimen prijs, waarbij het absoluut helpt dat Ben Cook steeds wat andere accenten legt in zowel de songs als de instrumentatie. 

Powerpop lijkt de afgelopen jaren wat aan populariteit te hebben ingeboet en dat verklaart misschien waarom de twee albums van Young Guv niet zijn onthaald met superlatieven. Het is gelukkig niet te laat voor eerherstel, want het deze week verschenen GUV I+II strooit een uur lang ongelooflijk veel leuks over je uit. 

De alternatieve Amerikaanse muziekpers heeft het talent van Young Guv inmiddels ontdekt, maar ook hier in Nederland moeten we snel wakker worden. Iedereen die behoefte heeft aan vitamine D kan natuurlijk het vliegtuig naar zonnige bestemmingen pakken, maar GUV I+II werkt misschien nog wel beter. Erwin Zijleman

De muziek van Young Guv is ook verkrijgbaar via zijn bandcamp pagina: https://youngguv.bandcamp.com.