donderdag 7 november 2019

Sudan Archives - Athena

Sudan Archives laat met Athena horen dat er spannende albums worden gemaakt in de R&B en dit is er een die maar blijft verrassen
Sudan Archives, het alter ego van Brittney Parks uit Los Angeles, debuteert met Athena en het is een verrassend sterk debuut. Het is een debuut dat in het hokje R&B past, maar in dit hokje kleurt Sudan Archives prachtig buiten de lijnen. Athena staat vol met lekker in het gehoor liggende songs met mooie vocalen, maar in de instrumentatie op en de productie van het album gebeurt van alles. Donkere elektronische klanken worden gecombineerd met stemmige strijkers en alles past even goed bij de sterke zang op het album. Een van de betere R&B albums van 2019 wat mij betreft.


Ik ben geen groot liefhebber van R&B, maar met enige regelmaat weet ik ook in dit genre de krenten uit de pop te pikken. In de beste gevallen levert dat jaaralbums op (de laatste jaren van onder andere Solange en Janelle MonĂ¡e), maar ook het stapeltje hele goede R&B platen in de platenkast is de afgelopen jaren flink gegroeid en kreeg dit jaar onder andere gezelschap van het prachtalbum van Jamila Woods. 

R&B albums zijn echter zeker niet de eerste albums die ik er wekelijks uit pik, waardoor het wel degelijk hele bijzondere album van Kelsey Lu (Blood) om onduidelijke redenen nog steeds op de stapel ligt. Athena van Sudan Archives kwam deze week wel direct van de stapel met nieuwe releases en het is een album waarmee ik nog lang niet klaar ben. 

Bij Sudan Archives verwachte ik een oude collectie muziek uit het Afrikaanse land, maar het blijkt het alter ego van de uit Cincinnati, Ohio, afkomstige maar sinds kort vanuit Los Angeles opererende Brittney Parks. Deze Brittney Parks manifesteert zich op haar debuutalbum niet alleen als muzikante, maar ook als producer en als multi-instrumentalist. 

Ze is onder andere een geschoold violist en trekt dit instrument met enige regelmaat uit de kast. Athena doet daarom wel wat denken aan het eerder genoemde Blood van Kelsey Lu, die niet alleen een van de interessante nieuwkomers is in de R&B van het moment, maar ook een geschoold cellist. Op Athena pakt Brittney Parks de viool er met enige regelmaat bij, wat nog een bijzonder accent toevoegt aan haar al zo fascinerende en rijke geluid. 

Sudan Archives heeft met Athena een R&B plaat gemaakt die alle kanten op kan. Een aantal songs op het album klinkt redelijk conventioneel, maar Brittney Parks schuwt ook het experiment niet. De combinatie van diepe elektronische klanken en de viool van de Amerikaanse muzikante doet op het eerste gehoor wat ongewoon of zelfs wat kitscherig aan, maar het blijkt al snel een ijzersterke combinatie. En zo beschikt Sudan Archives over veel meer middelen om zich te onderscheiden van de concurrentie in het genre. De muzikante uit Los Angeles werkte, naar goed gebruik in het genre, met meerdere songwriters en producers, maar Athena klinkt verrassend consistent. 

Sudan Archives vermaakt op Athena moeiteloos met lekker in het gehoor liggende songs met hitpotentie, maar slaagt er ook in om je 14 songs en 38 minuten lang op het puntje van je stoel te houden met een bont klankentapijt dat steeds weer nieuwe dingen laat horen. De ritmes zijn spannend en de lagen elektronica bezwerend, wat prachtig wordt versterkt door de violen en fraai past bij de warme stem van Brittney Parks, die qua stem af en toe wel wat aan Sade doet denken. 

Athena van Sudan Archives is een album dat vooral in het hokje R&B past, maar de muzikante uit Los Angeles zoekt nadrukkelijk de grenzen met onder andere de soul, pop en triphop op en is ook niet vies van invloeden uit de wereldmuziek. Zeker bij beluistering met de koptelefoon valt op hoe mooi en open het geluid van Sudan Archives is en hoor je bovendien hoe veelzijdig het geluid op Athena is. Als er dit jaar een R&B album opduikt in mijn jaarlijst geef ik het debuut van Sudan Archives een goede kans, al vlak ik Jamila Woods en Kelsey Lu ook nog niet helemaal uit. Erwin Zijleman

De muziek van Sudan Archives is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://sudanarchives.bandcamp.com/album/athena.