17 oktober 2021

David Keenan - "WHAT THEN?"

De Ierse muzikant David Keenan debuteerde vorig jaar op indrukwekkende wijze, maar zet op zijn tweede album stappen in alle richtingen, wat een bijzonder fascinerend album oplevert
Met A Beginner's Guide To Bravery leverde David Keenan vorig jaar een debuut af dat iedereen die het album heeft beluisterd niet snel zal zijn vergeten. De Ierse muzikant vertolkte zijn songs met veel gevoel en vertelde terloops ook nog eens prachtige verhalen. Met zijn tweede album borduurt David Keenan voort op zijn debuut, maar slaat hij ook op indrukwekkende wijze nieuwe wegen in. “WHAT THEN?” is hier en daar voorzien van een bont, maar ook groots en meeslepend geluid en klinkt over de hele linie warmer en voller dan het debuut van David Keenan. Gebleven zijn de gepassioneerde vocalen en de prachtige verhalen, die hier en daar lezen als gedichten. Meeslepend album.


De Ierse muzikant David Keenan noemde ik vorig jaar een waar fenomeen. Aanleiding was het verschijnen van zijn debuutalbum A Beginner's Guide To Bravery, waarop hij wat mij betreft imponeerde met mooie verhalen, knappe songs en hartverscheurend mooie vocalen. Die vocalen en het Ierse accent van de muzikant, die op dat moment vanuit Liverpool opereerde, vielen overigens niet bij iedereen in de smaak, maar als je vatbaar was voor de bijzondere zang van David Keenan en zijn gepassioneerde voordacht en verhalen, kwam A Beginner's Guide To Bravery hard binnen. 

David Keenan heeft Liverpool vanwege de liefde inmiddels verruild voor Barcelona, maar zijn tweede album nam hij op in zijn vaderland Ierland. In zijn hoofd was David Keenan echter al in Barcelona, want zijn tweede album, “WHAT THEN?”, klinkt wat minder Keltisch en wat warmer dan zijn debuutalbum. De verschillen met het debuutalbum moeten ook weer niet overdreven worden, want direct vanaf de eerste noten is het tweede album van David Keenan deels een feest van herkenning. 

De instrumentatie klinkt in de fraaie openingstrack What Then Cried Jo Soap net wat warmer en voller en valt bovendien op door een stevig aangezet ritme, maar David Keenan haalt zijn vocalen ook dit keer uit zijn tenen en vertelt op gepassioneerde wijze zijn mooie verhalen. 

Door het net wat andere geluid klinkt “WHAT THEN?” net wat moderner dan het bijzondere debuut van David Keenan, maar ook het tweede album van de Ierse muzikant lijkt hier en daar zo weggelopen uit de jaren 60 of 70. 

Vergeleken met A Beginner's Guide To Bravery kiest de Ierse muzikant op zijn tweede album wel wat vaker het experiment. Zo haalt hij in het bijna bombastische Bark flink wat strijkers en Oosterse klanken van stal en begeeft hij zich hier en daar op het terrein van Rufus Wainwright (in zijn net wat minder pompeuze dagen). 

Keltische invloeden hebben iets aan terrein verloren, al klinkt de muziek van David Keenan nog steeds onmiskenbaar Iers, ten gunste van een belangrijkere rol voor ritmes, een lekker vol geluid en flink wat invloeden uit de psychedelica. 

A Beginner's Guide To Bravery imponeerde deels vanwege de ‘less is more’ aanpak, waardoor het veel voller klinkende “WHAT THEN?” wat meer tijd vraagt voor het maken van een onuitwisbare indruk, maar ik denk dat het net wat voller ingekleurde geluid van de Ierse muzikant uiteindelijk een breder publiek aan zal kunnen spreken. 

David Keenan liet op zijn debuut horen dat hij een groot verhalenverteller is en die kunst is hij niet verleerd op zijn tweede album, waarvan de teksten lezen als een roman, waarin de jeugd van David Keenan en het Ierse culturele erfgoed vaak centraal staan. Door de bijzondere instrumentatie en hier en daar bonte klanken komen de teksten op bijzondere wijze tot leven, wat de impact van de muziek van David Keenan verder vergroot. 

Op “WHAT THEN?” slaat David Keenan hier en daar net wat andere wegen in, maar het tweede album van de muzikant uit Barcelona is uiteindelijk ook een logisch vervolg op zijn glorieuze debuut en bovendien een vervolg dat iets toevoegt aan dit debuut. Ik heb het album een paar keer moeten beluisteren voor ik net zo onder de indruk was als een jaar geleden, maar sindsdien groeit het indrukwekkende “WHAT THEN?” alleen maar door. Erwin Zijleman

De muziek van David Keenan is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Ierse muzikant: https://davidkeenan.bandcamp.com/album/what-then.


"WHAT THEN?" van David Keenan is verkrijgbaar via de Mania webshop: