15 oktober 2021

Karen Peris - A Song Is Way Above The Lawn

Karen Peris (The Innocence Mission) heeft een soloalbum gemaakt dat bedoeld is voor kinderen, maar het is ook een wonderschone soundtrack voor de donkere herfstdagen die komen gaan
Muzikanten die albums voor kinderen maken, ik heb er altijd wat moeite mee en er zijn maar weinig albums die me echt zijn bijgebleven. Ook A Song Is Way Above The Lawn schijnt bedoeld te zijn voor kinderen, maar ik kan er als volwassene ook uitstekend mee uit de voeten. A Song Is Way Above The Lawn is een redelijk sober, maar ook prachtig ingekleurd album, dat soms bijna klassiek aan doet, maar ook niet heel ver is verwijderd van de muziek van The Innocence Mission, het duo dat Karen Peris vormt met echtgenoot Don. De klanken zijn prachtig, maar als je vatbaar bent voor de bijzondere stem van Karen Peris, is die misschien nog wel mooier. Een fraaie soundtrack voor donkere dagen.


A Song Is Way Above The Lawn is het tweede soloalbum van de Amerikaanse muzikante Karen Peris, die we natuurlijk vooral kennen van het duo The Innocence Mission, dat ze samen met haar echtgenoot Don Peris vormt en dat in 1989 debuteerde. 
Violet, het negen jaar geleden verschenen solodebuut van Keren Peris was mooi en eigenzinnig, maar duurde slechts 20 minuten. Ook dit keer heeft de Amerikaanse muzikante niet heel veel muziek opgenomen, want de teller stopt dit keer bij tien songs en nog geen 29 minuten. 

A Song Is Way Above The Lawn is uitgebracht als soloalbum van Karen Peris, maar ze maakte het album met echtgenoot Don, waardoor je je in eerste instantie afvraagt waarom het geen album van The Innocence Mission is geworden. Karen Peris heeft A Song Is Way Above The Lawn gemaakt als een soort muzikaal prentenboek voor kinderen en bespeelt op het album een heel arsenaal aan instrumenten. 

De bijdrage van echtgenoot Don is vergeleken met de albums van The Innocence Mission redelijk beperkt. Hij tekent op het album voor staande bas en drums en trekt twee keer de gitaar uit de kast, terwijl Drew en Anna Peris, de kinderen van het tweetal, drie tracks opluisteren met hun violen. Karen Peris tekent daarentegen voor piano, akoestische en elektrische gitaren, accordeon, melodica, pomporgel en bas. 

De Amerikaanse muzikante schreef bovendien alle songs en neemt  uiteraard de vocalen voor haar rekening. Het zijn vocalen waaraan een ieder die niet bekend is met het werk van The Innocence Mission even zal moeten wennen, maar als je eenmaal gewend bent aan de bijzondere stem van Karen Peris is het een stem die makkelijk betovert. 

A Song Is Way Above The Lawn is misschien gemaakt als een album voor kinderen, maar ik hoor het er niet aan af. Het is een album met een bijzonder stemmige en soms klassiek aandoende instrumentatie, die fraai kleurt bij de unieke stem van Karen Peris. Het is bovendien een album met een donkere en wat melancholische sfeer, wat het album in mijn optiek geschikter maakt voor het inkleuren van een troosteloze herfstdag dan voor het in slaap zingen van kinderen. 

Ondanks het feit dat Karen Peris de touwtjes stevig in handen heeft op A Song Is Way Above The Lawn, had het album wat mij betreft ook best onder de naam The Innocence Mission mogen worden uitgebracht. A Song Is Way Above The Lawn is hooguit wat soberder ingekleurd dan de muziek van de band die ze met haar man vormt, maar ook de muziek van The Innocence Mission is over het algemeen niet heel uitbundig en zit met grote regelmaat dicht tegen de muziek op A Song Is Way Above The Lawn aan. 

Het grote voordeel van A Song Is Way Above The Lawn is dat we nu in een jaar tijd twee keer worden verrast door een album van de familie Peris en dat het albums zijn die toch wel wat van elkaar verschillen, al is het vaak subtiel. Of het album geschikt is voor kleine kinderen durf ik niet te zeggen, maar zelf ben ik erg blij met een album dat misschien wel de mooiste soundtrack van de herfst is die dit jaar is verschenen. 

Ben je niet bekend met het werk van The Innocence Mission? Laat je dan betoveren door de fraaie klanken op het album en wen nog even aan de zang. Fans van The Innocence Mission kunnen dit album daarentegen onmiddellijk koesteren. Erwin Zijleman

De muziek van Karen Peris is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van haar band The Innocence Mission: https://theinnocencemission.bandcamp.com/album/a-song-is-way-above-the-lawn.


A Song Is Way Above The Lawn van Karen Peris is verkrijgbaar via de Mania webshop: