26 oktober 2021

Guided By Voices - It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them!

Guided By Voices blijft maar strooien met albums, maar de kwaliteit wordt zeker niet minder, zoals is te horen op het fantastische It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them!, dat weer 15 tracks imponeert
De productiviteit van Guided By Voices grenst de afgelopen jaren aan het ongelooflijke. De band bestaat inmiddels ruim 35 jaar, maar brengt de afgelopen jaren moeiteloos drie albums per jaar uit. Met het deze week verschenen It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them! staat de teller dit jaar pas op twee, maar wat verkeert de Amerikaanse band in een geweldige vorm. Op haar nieuwe album grossiert de band uit Ohio in aanstekelijke gitaarsongs, maar graaft het ook weer verrassend diep in songs die meerdere genres verkennen. Het is niet veel bands gegeven om na 35 jaar nog zo productief en zo goed te zijn, maar Guided By Voices flikt het voor de zoveelste keer en voor de tweede keer dit jaar.


We zijn alweer bijna aan het einde van oktober en het werd dus wel weer eens tijd voor een nieuw album van de Amerikaanse band Guided By Voices. De band rond Robert Pollard verrijkte haar zeer imposante oeuvre in 2019 met drie albums en ook vorig jaar verschenen er drie albums van de band uit Dayton, Ohio. 
In 2021 stond de teller met het uitstekende Earth Man Blues echter pas op 1, al was het debuutalbum van Cub Scout Bowling Pins stiekem ook gewoon een Guided By Voices album natuurlijk. 

Officieel staat de teller met het deze week verschenen It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them! echter op twee en ook dat is nog altijd een prestatie van formaat voor een band die al sinds de jaren 80 meedraait en zo langzamerhand een flinke plank in de platenkast claimt. 

Met de kwantiteit zit het de afgelopen jaren wel goed bij Guided By Voices, maar ook in kwalitatief opzicht maakt de Amerikaanse band een uitstekende periode door, wat mede te danken is aan de behoorlijk stabiele bezetting. 

Ook It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them! werd weer gemaakt met de inmiddels bekende line-up bestaande uit zanger Robert Pollard, gitaristen Doug Gillard en Bobby Bare Jr. en de door Mark Shue en Kevin March gevormde ritmesectie. Ook producer Travis Harrison is weer van de partij, waardoor er wat betreft de bezetting niets is veranderd. 

Het knappe is dat Guided By Voices er in slaagt om op alle albums die de afgelopen jaren zijn verschenen, steeds weer net wat anders te klinken. Ook op It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them! zoekt de band uit Ohio weer met enige regelmaat het experiment. De openingstrack Spanish Coin klinkt anders dan we van de band gewend zijn met invloeden uit de Spaanse muziek, maar ook in op het oog redelijk rechttoe rechtaan rocksongs op het album heeft Guided By Voices dit keer veel bijzonders toegevoegd. 

De stem van Robert Pollard gaat steeds meer op die van Peter Gabriel lijken, wat de muziek van Guided By Voices af en toe een proggy tintje geeft, maar Guided By Voices is ook nog altijd de lo-fi band die ook in nog geen twee minuten een perfecte rocksong kan afleveren. Op het nieuwe album van de band worden maar liefst 15 songs in iets meer dan 40 minuten gepropt, wat de catalogus van de band nog wat indrukwekkender maakt. 

It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them! bevat, net als de vorige albums van Guided By Voices, een aantal gitaarsongs die zich direct opdringen, maar ook op dit album weet de band weer te verrassen met bijzondere wendingen, waaronder de inzet van trompetten. 

Je zou verwachten dat de band na zoveel albums in een paar jaar tijd wat door de inspiratie heen raakt, maar Guided By Voices klinkt ook op It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them! weer als een diesel die net warm begint te draaien. Zeker de catchy gitaarsongs op het album gaan er in als koek, maar ook de net wat donkerder of psychedelischer getinte songs op het album bevallen me zeer. 

Guided By Voices begon in 2017 met August By Cake aan haar zoveelste jeugd. Inmiddels zijn we vier jaar en elf (!) albums verder, maar Guided By Voices lijkt alleen maar beter te worden. Earth Man Blues schaarde zich eerder dit jaar onder mijn favoriete Guided By Voices albums en krijgt nu gezelschap van het fantastische It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them!. Wat een band! Erwin Zijleman

De muziek van Guided By Voices is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://guidedbyvoices.bandcamp.com/album/its-not-them-it-couldnt-be-them-it-is-them.


It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them! van Guided By Voices is verkrijgbaar via de Mania webshop: