02 oktober 2021

Reb Fountain - IRIS

De Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Reb Fountain schaarde zich vorig jaar onder de smaakmakers in het genre en doet er nog een schepje bovenop op het mooie en veelzijdige IRIS
Toen in de lente van 2020 het titelloze album van Reb Fountain verscheen had ik nog niet eerder van de Nieuw-Zeelandse muzikante gehoord. Het album maakte echter een verpletterende indruk en bleek van jaarlijstjesniveau. Op het deze week verschenen IRIS trekt Reb Fountain de lijn van haar vorige album door, maar legt ze ook andere accenten. Amerikaanse rootsmuziek, tijdloze singer-songwriter muziek en eigentijdse folkpop vloeien prachtig samen in de zeer smaakvolle instrumentatie op het album, met de prachtige stem van Reb Fountain als de kers op de taart. IRIS is uiteindelijk misschien nog wel beter dan zijn voorganger, wat een prestatie van formaat is.


De Nieuw-Zeelandse muzikante Reb Fountain maakte bijna anderhalf jaar geleden een onuitwisbare indruk met een titelloos album, dat overigens niet haar debuutalbum is. Het is een album dat in eigen land direct werd bejubeld, maar waar albums uit Nieuw-Zeeland normaal gesproken het Europese vasteland niet heel snel bereiken, trok Reb Fountain ook hier vrijwel onmiddellijk flink wat aandacht met haar album, dat aan het eind van het jaar de hogere regionen van mijn persoonlijke jaarlijstje over 2020 haalde. 

Deze week verscheen een nieuw album van de muzikante uit Auckland, die in de Verenigde Staten werd geboren, maar in het Nieuw-Zeelandse Lyttelton opgroeide. Het album opent met stemmige pianoklanken, weemoedige strijkers en de bijna gesproken vocalen van Reb Fountain. Het doet wel wat denken aan de muziek van Nick Cave, die vorig jaar niet voor niets werd aangedragen als vergelijkingsmateriaal. 

Wanneer de klanken wat minder donker worden en gesproken woord verandert in zang, kruipt Reb Fountain juist weer wat dichter tegen een aantal vrouwelijke singer-songwriters aan, van wie ik vorig jaar Regina Spektor, Tori Amos, Fiona Apple en landgenote Aldous Harding noemde. Op het deze week verschenen IRIS laat Reb Fountain, nog meer dan vorig jaar, een eigen geluid horen en het is wat mij betreft een zeer aansprekend geluid. 

IRIS ligt in het verlengde van het vorige album van de Nieuw-Zeelandse muzikante, maar borduurt zeker niet fantasieloos voort op dit terecht zo geprezen album. Ik vind bijna alles op IRIS nog net wat mooier. De instrumentatie is nog wat mooier en sfeervoller en combineert vooral aardse klanken met zo nu en dan flink wat strijkers. Het is een warm geluid dat hier en daar wat donker kleurt, net als op het vorige album, maar Reb Fountain kan dit keer ook net wat luchtiger of lichtvoetiger klinken. 

IRIS schakelt moeiteloos tussen wat ruwere Americana, indringende pianosongs en wat meer gepolijste folkpop, maar de songs van Reb Fountain zijn in alle gevallen zeer smaakvol, wat mede te danken is aan haar uit geweldige muzikanten bestaande band, die het album voorzien van een gloedvol geluid. 

Zeker als de zon onder is heeft IRIS hetzelfde effect als een warme deken of een knisperend haardvuur. Het is deels de verdienste van de zeer smaakvolle instrumentatie op en productie van het album, maar ook de stem van Reb Fountain draagt nadrukkelijk bij aan het luisterplezier. 

De muzikante uit Auckland liet vorig jaar al horen dat ze een uitstekend, nee geweldig zangeres is, maar op IRIS klinkt alles nog net wat mooier, warmer en veelzijdiger. Het tilt de songs op het album stuk voor stuk naar een hoger niveau en hier en daar staat de zang garant voor kippenvel. 

Wat voor de instrumentatie en de vocalen geldt, geldt ook voor de songs, die van een nog wat hoger en bovendien constanter niveau zijn. Het zijn songs die laten horen dat Reb Fountain in meerdere genres uit de voeten kan en songs kan schrijven die vertrouwd klinken, maar ook eigenzinnig. Het levert een album op dat wat mij betreft geen zwak moment kent.

Na het fantastische album van vorig jaar waren mijn verwachtingen hooggespannen en misschien wel te hoog, maar ook IRIS vond ik vrijwel onmiddellijk een fantastisch album en uiteindelijk vind ik het nog net wat beter dan zijn voorganger. Echt niet alles dat je van ver haalt is lekkerder, maar de Nieuw-Zeelandse Reb Fountain heeft wederom een geweldig album afgeleverd en het is er een die je niet wilt missen. Ga dat horen. Erwin Zijleman

De muziek van Reb Fountain is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse muzikante: https://rebfountain.bandcamp.com.


IRIS van Reb Fountain is verkrijgbaar via de Mania webshop: