27 oktober 2021

Grouper - Shade

De Amerikaanse muzikante Grouper maakt muziek voor kille en donkere avonden en betovert ook op haar nieuwe album Shade weer met donkere maar ook wonderschone folksongs met een twist
Sla de eerste track even over wanneer je gaat luisteren naar het nieuwe album van Grouper, want deze track is zeker niet representatief voor al het moois dat komen gaat. Grouper, het alter ego van de Amerikaanse muzikante Liz Harris, betovert ook op Shade weer met uiterst ingetogen songs, die ergens tussen de hokjes folk en slowcore in zitten. De instrumentatie is spaarzaam, de stem van Liz Harris fluisterzacht en wonderschoon. De meeste songs op Shade slepen zich langzaam voort en klinken zo puur en intiem dat het lijkt of Liz Harris je alleen voor jou heeft gemaakt. Je moet in de stemming zijn voor de muziek van Grouper, maar als je dit bent is ook Shade is weer prachtig.


Buiten beginnen de herfstblaadjes nu echt te vallen, waarmee de tijd aanbreekt voor de muziek van de Amerikaanse muzikante Grouper. Ik ontdekte de muziek van Liz Harris in 2008, toen ik haar vierde album Dragging A Dead Deer Up A Hill tegenkwam in een jaarlijstje. Sindsdien heb ik een haat-liefde verhouding met de muziek van de Amerikaanse muzikante. De muziek van Grouper kan immers van een bijna onwerkelijke schoonheid zijn, maar kan ook flink tegen de haren in strijken of kan zo donker of zelfs duister zijn dat je er bang van wordt. 

Beide uitersten kom je tegen in de eerste twee tracks van haar nieuwe album Shade, dat bestaat uit songs die Grouper de afgelopen 15 jaar schreef. Het album opent met ruis, die overgaat in duistere klanken met ergens op de achtergrond de vervormde stem van Liz Harris. Het intrigeert me op een of andere manier wel, maar of ik de eerste drie minuten van Shade nu echt voor mijn plezier op zou zetten vraag ik me af. 

Dat het ook anders kan laat Grouper horen in de tweede track, waarin de zwaar vervormde en bijna beangstigende klanken plaats maken voor een akoestische gitaar en de fluisterzachte stem van Liz Harris. Ook dit is een typische Grouper song en het is een song die je vrijwel onmiddellijk dierbaar is. 

Als Liz Harris alleen maar dit soort songs zou maken, zou ik al haar albums koesteren, maar bij Grouper moet je altijd maar afwachten in welke richting de balans doorslaat en bovendien moet je wel echt in de stemming zijn voor de over het algemeen aardedonkere muziek van de Amerikaanse singer-songwriter. 

Nu de blaadjes beginnen te vallen, de temperaturen dalen en de zon het steeds langer laat afweten, ben ik zeker in de stemming voor de muziek van Grouper en Shade is gelukkig een album waarop de wonderschone songs domineren. 

De muziek van Grouper past op Shade vaak in het hokje folk, maar het is zeker geen dertien in een dozijn folk die Liz Harris ons voorschotelt. De instrumentatie is in de meeste tracks uiterst sober of zelfs minimalistisch en ook de zachte stem van Liz Harris wordt op Shade spaarzaam ingezet. 

Na de huiveringwekkende openingstrack tovert Grouper op Shade de ene na de andere prachtige song tevoorschijn. Het past zoals gezegd in het hokje folk, maar het heeft ook wel wat van de sobere slowcore uit de jaren 90. Op veel van haar albums kan de muziek van Grouper ook nog de kant van de ambient op, maar door de sobere instrumentatie op Shade hoor ik daar niet veel van dit keer. 

Shade komt het best tot zijn recht wanneer de zon onder is en je met volledige aandacht naar het album kunt luisteren. Shade blijkt dan een uiterst intiem album, waarop je de vingers van Liz Harris de snaren hoort beroeren en je naast haar prachtige stem ook haar ademhaling hoort. 

Bij Grouper weet je zoals gezegd nooit in welke richting de balans uitslaat, waardoor het niet zo gek ik dat je na een paar prachtige ingetogen folksongs weer wordt getrakteerd op duistere klanken en bezwerende vocalen, maar het blijft dit keer bij twee uitstapjes. 

Aan het eind van het album gooit Grouper er nog twee lange tracks tegenaan, waarvan de eerste benevelt en de tweede juist opvallend krachtig en helder uit de speakers komt, waardoor je voor het eerst hoort dat Shade een lange periode bestrijkt.

Ook Shade is alles bij elkaar een fascinerende luisterervaring en in de meeste van de negen tracks op het album is het wat mij betreft betoverend mooi. Bijzondere muzikante deze Grouper. Laat de herfst en de winter maar komen. Erwin Zijleman

De muziek van Grouper is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://grouper.bandcamp.com/album/shade.


Shade van Grouper is verkrijgbaar via de Mania webshop: