21 oktober 2021

Julia Shapiro - Zorked

Julia Shapiro maakt met haar prachtige tweede soloalbum Zorked nog wat meer indruk dan met haar solodebuut en overtreft het werk van haar band Chastity Belt werkelijk op alle fronten
Ik was drie jaar geleden onder de indruk van het solodebuut van Chastity Belt frontvrouw Julia Shapiro, maar had desondanks geen album van het kaliber van het deze week verschenen Zorked verwacht. Zorked is af en toe gruizig en loodzwaar, maar het album bevat ook een aantal lichtere passages en zoekt bovendien vaker het experiment, waardoor hokjes als shoegaze en dreampop dit keer net wat minder goed passen dan op haar eerste soloalbum. Zorked sleept zich langzaam voort, maar beluister het album met de koptelefoon en je wordt getuige van een fascinerend klankentapijt, waarin de dromerige vocalen van Julia Shapiro wonderen verrichten. Wat een bijzonder album.


De Amerikaanse muzikante Julia Shapiro is nog altijd het meest bekend als de frontvrouw van de uit Seattle, Washington, afkomstige band Chastity Belt. Het is de band waarmee ze met No Regerts (geen typo) uit 2013, Time To Go Home uit 2015 en I Used To Spend So Much Time Alone uit 2017 drie prima albums afleverde, maar het titelloze vierde album van de band uit 2019 stelde me flink teleur. 

Op dit album leek het heilige vuur van Chastity Belt helaas wat gedoofd, maar dit vuur bleek gelukkig nog wel stevig te branden op het in hetzelfde jaar verschenen eerste soloalbum van Julia Shapiro, Perfect Version. Op haar eerste soloalbum verwerkte Julia Shapiro een aantal diepe dalen in haar leven in songs die bestonden uit gelijke delen shoegaze, dreampop en 90s indierock. 

Van Chastity Belt hebben we sinds het matige vierde album niets meer vernomen, maar Julia Shapiro keert deze week terug met haar tweede soloalbum. Voor Zorked verruilde de Amerikaanse muzikante haar thuisbasis Seattle voor het zonnige Los Angeles, waar ze een appartement deelde met muzikante Melina Duterte, die we beter kennen onder haar artiestenaam Jay Som. 

Julia Shapiro vertrok overigens in maart 2020 naar Los Angeles, waardoor ze niet in een bruisende stad, maar in een isolement terecht kwam, hetgeen voor een deel de kleur van haar nieuwe album bepaalde. Melina Duterte zette het gezamenlijke appartement vol met apparatuur, zodat Julia Shapiro haar album volledig thuis kon opnemen, waarna ze het album samen produceerden. 

Ook op Zorked (Julia Shapiro geeft op haar bandcamp pagina de volgende definitie van het begrip: “what happens when you end up thunderbaked, as in extremely stoned–or in any situation where you feel not sober. You can feel so tired you’re zorked”) vecht de Amerikaanse muzikante nog altijd tegen de zware periodes of zelfs depressies in haar leven. 

Het album ligt in muzikaal opzicht in het verlengde van zijn voorganger, zeker wanneer invloeden uit de shoegaze, dreampop en 90s indierock hoorbaar zijn, maar het is ook een wat introspectiever album dat hier en daar benevelt met bezwerende klanken, die hier en daar herinneren aan de muziek van de Britse band The Cocteau Twins, maar dan met veel extra gruis, en dat ook een aantal intieme en akoestische folksongs bevat, die herinneren aan de muziek van Elliott Smith, niet voor niets een van de helden van Julia Shapiro. 

Zorked is een album dat wanneer je het op de achtergrond beluistert makkelijk vervliegt, maar dat zich genadeloos opdringt wanneer je er met volledige aandacht naar luistert. Het is een album dat wat mij betreft op zijn mooist is wanneer de klanken op zijn donkerst of zelfs duisterst zijn. Zorked klinkt dan behoorlijk gruizig, maar bij aandachtige beluistering hoor je ook dat er veel moois is verstopt in de lagen waaruit de instrumentatie bestaat. Het is bij vlagen een behoorlijk zwaar aangezette of zelfs dominante instrumentatie, maar het past uitstekend bij de lome en soms zelfs wat dromerige vocalen van Julia Shapiro. 

Ik was drie jaar geleden zeer gecharmeerd van haar debuutalbum, maar Zorked is nog een stuk beter en neemt, in ieder geval bij mij, de behoefte aan een nieuw album van Chastity Belt volledig weg. Er komt momenteel heel veel uit, waardoor een album als dit snel ondersneeuwt, maar geef Zorked een kans en je hebt een van de mooiste albums van het moment in handen. Erwin Zijleman

De muziek van Julia Shapiro is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://juliashapiro.bandcamp.com/album/zorked.


Zorked van Julia Shapiro is verkrijgbaar via de Mania webshop: