11 mei 2015

10,000 Maniacs - Twice Told Tales

Natuurlijk liggen de hoogtijdagen van 10,000 Maniacs ver achter ons. Voor velen viel het doek voor de band zelfs toen Natalie Merchant in 1992 begon aan een solocarrière, maar persoonlijk was ik best gecharmeerd van Love Among The Ruins; de eerste plaat die de band zonder Natalie Merchant maakte. 

Op Love Among The Ruins keerde lid van het eerste uur John Lombardo terug en in zijn kielzog kwam folkzangeres Mary Ramsey (met wie hij in de voorliggende jaren het folkduo John & Mary vormde) mee. 

De nieuwe line-up van de band wist mij te verrassen met geïnspireerd en fris klinkende songs, maar mijn positieve mening over 10,000 Maniacs versie 2.0 werd helaas door vrijwel niemand gedeeld. 

Sindsdien is 10,000 Maniacs niet al te productief meer. Love Among The Ruins werd in 1999 gevolgd door het wat mij betreft net wat mindere Earth Pressed Flat, dat op zijn beurt pas een vervolg kreeg met het in 2013 verschenen en wel weer aardige Music From The Motion Picture. 

Inmiddels zijn we weer twee jaar verder en ligt bijna uit het niets een volgende plaat van 10,000 Maniacs in de winkel. Op Twice Told Tales vertolkt 10,0000 Maniacs uitsluitend traditionals uit de Britse folkmuziek, waardoor de plaat wat traditioneler klinkt dan we van de band gewend zijn. 

In een aantal songs blijft 10,000 Maniacs dicht bij de traditionele Britse folk, maar in een aantal andere songs hoor je een band die dicht tegen de klassieke 10,000 Maniacs sound aan schuurt. 

Zeker in de wat traditioneler aandoende folksongs heeft de band met Mary Ramsey een sterk wapen in huis. Ramsey beschikt over een mooie heldere stem, die zeker in typische folksongs uitstekend tot zijn recht komt. Ook in de songs die wat dichter tegen het vintage 10,000 Maniacs geluid aan zitten, komt Mary Ramsey echter uitstekend uit de verf. In vocaal opzicht kruipt ze een aantal keren dicht tegen Natalie Merchant aan. Als Lombardo dan los mag gaan op zijn gitaar herleven oude tijden. 

Het siert 10,000 Maniacs dat het op Twice Told Tales niet uitsluitend kiest voor een geluid dat herinnert aan het verleden van de band, maar ook kiest voor een mooi en behoorlijk traditioneel folk geluid. Het maakt van Twice Told Tales een lekker gevarieerde plaat, die wat mij betreft laat horen dat 10,000 Maniacs nog steeds bestaansrecht heeft. 

Heel veel nieuwe zieltjes gaat de band er waarschijnlijk niet mee winnen (of het moeten oude folkies zijn) en ik vrees dat ook niet veel fans van het eerste uur, die afhaakten toen Natalie Merchant de band verliet, zullen terugkeren op het oude honk. Iedereen die de band trouw is gebleven toen Mary Ramsey het stokje overnam van Natalie Merchant zal echter ook weer genieten van deze plaat, die wat mij betreft net wat minder overtuigt dan Love Among The Ruins, maar beter is dan de twee andere platen van deze line-up van 10,000 Maniacs. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com   cd   Koop bij bol.com   LP