15 mei 2015

I.M. B.B. King (1926-2015)

Oude bluesmannen worden meestal heel oud, maar het eeuwige leven hebben ze helaas niet. 

Vannacht overleed op 89-jarige leeftijd B.B. King, waardoor de muziekwereld afscheid moet nemen van één van de allergrootsten uit de geschiedenis van de bluesmuziek. 

B.B. King werd in 1926 geboren in de Mississippi delta; een gebied waarin de bluesmuziek destijds al welig tierde. 

Het duurde even voor de jonge B.B. King met de blues in aanraking kwam. Het gezin King was door de afwezigheid van een vader straatarm, zodat de jonge B.B. vooral met gospelmuziek in aanraking kwam in de kerk, waar hij na zijn lange dagen op de katoenvelden rust en inspiratie zocht. 

Na de gospel ontdekte B.B. King de countrymuziek, maar toen hij op 20-jarige leeftijd naar Memphis trok om zijn neef Bukka White op te zoeken, deed ook de blues zijn intrede in het leven van B.B. King. 

Bukka White leerde B.B. King gitaar spelen en de jonge B.B. bleek al snel een uitstekende leerling, die al snel een geheel eigen stijl ontwikkelde, die niet was te vergelijken met de stijl van zijn collega’s binnen en buiten de blues. 

Het duurde niet lang voordat B.B. King met zijn gitaar Lucille begon aan een bloeiende carrière, die uiteindelijk zo’n zeven decennia zou beslaan. Het is een carrière die B.B. King de bijnaam “King of Blues” heeft opgeleverd en het is een carrière die talloze gitaristen binnen en buiten de bluesmuziek heeft geïnspireerd. 

Je hoort de invloed van B.B. King natuurlijk in het gitaarspel van jongere bluesmuzikanten als Robert Cray en Joe Bonamassa, maar ook gitaristen als Jimmy Page, Eric Clapton en Keith Richards hebben heel goed geluisterd naar de unieke stijl die B.B. King ontwikkelde toen zij nog in de luiers zaten. 

B.B. King maakte een enorme stapel platen en hiernaast werden er uiteraard talloze verzamelaars uitgebracht, die over het algemeen een goed beeld geven van de unieke muzikant die B.B. King is. 

B.B. King was al een tijdje ernstig ziek en was al lang niet meer in staat om gitaar te spelen. Vandaag schuift hij hierboven aan bij zijn oude maten en helden. Het gaat vast een mooie jamsessie worden. Erwin Zijleman