03 mei 2015

Great Lake Swimmers - A Forest Of Arms

Het is een fraai stapeltje platen dat de Canadese band Great Lake Swimmers inmiddels op haar naam heeft staan, maar toch ontbreekt de band rond Tony Dekker helaas nog in menig goedgevulde platenkast. Dat is zonde.Doodzonde zelfs.

De band koos in het verleden al meerdere malen niet alledaagse locaties voor het opnemen van platen en heeft ook voor A Forest Of Arms weer bijzondere locaties gevonden. De vocalen en akoestische gitaren op de zesde studioplaat van Great Lake Swimmers werden opgenomen in een Canadese grot, terwijl de andere instrumenten op bijzondere locaties onderweg op de band werden gezet. 

De muziek van Great Lake Swimmers is in de loop van de jaren wat toegankelijker en uitbundiger geworden en deze lijn wordt flink doorgetrokken op A Forest Of Arms. Tony Dekker, die anderhalf jaar geleden een buitengewoon ingetogen en werkelijk prachtige soloplaat maakte, grossiert op de nieuwe plaat van zijn band in heerlijk melodieuze songs. 

Het zijn vaak wat nostalgisch aandoende songs die doen denken aan de groten uit de folkrock, countryrock en soft rock. Het zijn songs die voornamelijk akoestisch worden uitgevoerd, met dit keer een belangrijke rol voor de viool. 

Great Lake Swimmers houdt niet van studio’s, maar op A Forest Of Arms is absoluut niet te horen dat de plaat op zeer uiteenlopende en niet direct voor de hand liggende plekken werd opgenomen. De plaat klinkt immers verrassend consistent en heeft bovendien een heerlijk warm geluid. 

Liefhebbers van de ingetogen of zelfs bijna verstilde platen van Great Lake Swimmers of de soloplaat van Tony Dekker, hebben mogelijk wat moeite met het wel erg toegankelijke en uptempo geluid op A Forest Of Arms, maar ik vind het persoonlijk prachtig. 

A Forest Of Arms bevat een ruim dozijn popliedjes die je alles om je heen doen vergeten. Het zijn popliedjes die meer dan eens aan de muziek van America doen denken, maar ik hoor ook veel van The Eagles. Dat is voor rootspuristen waarschijnlijk vloeken in de kerk, maar het gaat mij er vooral om wat een plaat met me doet. Van beluistering van A Forest Of Arms kan ik alleen maar heel vrolijk worden. Net zoals ik vrolijk werd van de platen van Fleet Foxes, die overigens ook relevant vergelijkingsmateriaal aandragen.

Tony Dekker en zijn medemuzikanten maken op de nieuwe plaat van Great Lake Swimmers volstrekt tijdloze popmuziek en verpakken deze popmuziek in een warmbloedig en vol akoestisch geluid dat het oor genadeloos streelt, maar ook wanneer je A Forest Of Arms met een wat kritischer oor beluistert blijft de plaat met gemak overeind. 

Tony Dekker heeft zijn songs immers niet alleen knap in elkaar gestoken en prachtig gearrangeerd, maar hij vertelt ook nog eens zinvolle verhalen, die de grote thema’s niet schuwen. Hiernaast beschikt hij ook nog eens over een prachtige, warme stem. 

De band had in het verleden het patent op uiterst ingetogen sfeerimpressies, maar ook wanneer de band kiest voor een voller en wat meer pop georiënteerd rootsgeluid heeft de muziek van Great Lake Swimmers wat mij betreft meerwaarde. A Forest Of Arms zal ongetwijfeld gemengde reacties oproepen, maar ik vind dit echt een lekkere plaat. Een hele lekkere plaat zelfs. Zet hem op en de vogeltjes gaan fluiten en de zon gaat schijnen. Punt. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com  cd   Koop bij bol.com  LP