25 december 2016

Kacey Musgraves - A Very Kacey Christmas

Kerstplaten, van mij hoeft het niet, al zit er af en toe wel eens een memorabele tussen natuurlijk, met Phil Spector’s fameuze kerstplaat uit 1963 als uitschieter. 

Dit jaar lijkt de spoeling betrekkelijk dun, maar in Nashville is de kerstplaat nog altijd zeer populair. 

Het levert een aantal platen op waarvan het glazuur spontaan van je tanden springt, maar er is er gelukkig ook één die wel goed is voor een glimlach. 

Hiervoor verantwoordelijk is Kacey Musgraves, die vorig jaar met Pageant Material nog een heuse jaarlijstjes plaat afleverde. Dat niveau benadert de jonge singer-songwriter uit Nashville met A Very Kacey Christmas natuurlijk niet, maar als je vandaag nog een kerstplaat op wilt zetten is dit wat mij betreft met afstand de beste keuze. 

Ook de kerstplaat van Kacey Musgraves is bij vlagen honingzoet, maar A Very Kacey Christmas is wel een plaat waar het plezier en de toewijding van af spatten. Bovendien slaagt Kacey Musgraves er in om de stokoude kerstliedjes een geluid te geven dat aansluit bij haar moderne countrymuziek. 

In vocaal opzicht is het allemaal prima, Kacey Musgraves behoort dan ook tot de beste countryzangeressen van het moment, en ook in muzikaal opzicht klinkt het allemaal lekkerder en losser dan gebruikelijk in het genre van de kerstplaat. En omdat Kacey Musgraves hier en daar net wat frivoler om gaat met de kerstkrakers van weleer (zoals in het Mexicaanse kerstliedje Feliz Navidad) is een glimlach meer dan eens met geen mogelijkheid te onderdrukken. 

Bijgestaan door onder andere Leon Bridges, The Quebe Sisters en Willie Nelson stijgt Kacey Musgraves op A Very Casey Christmas zo af en toe tot grote hoogten, zeker wanneer ze in haar eigen gloednieuwe kerstliedjes verrast met veel humor en voorzichtig schoppen tegen heilige huisjes, maar het blijft uiteindelijk een kerstplaat, en dat is voor mij toch wat anders dan een gewone plaat. 

Het is wel een kerstplaat die met kop en schouders boven de rest van het aanbod uitsteekt en het is bovendien een reminder dat Kacey Musgraves binnen de countrymuziek hoort bij de smaakmakers van het moment. Het doet zeer uitzien naar haar nieuwe plaat, die vast in 2017 gaat verschijnen. Erwin Zijleman