04 december 2016

Gabrielle Louise - If The Static Clears

Luister naar If The Static Clears van Gabrielle Louise en de kans is heel groot dat je aan Alison Krauss moet denken. 

Ik was er zelfs even van overtuigd dat er muziek van Alison Krauss uit de speakers kwam, maar de prachtige stem op de plaat behoort wel degelijk toe aan Gabrielle Louise en dit hoor je ook wel wanneer je wat langer naar de plaat luistert. 

If The Static Clears is voor mij het eerste wapenfeit van de singer-songwriter uit Boulder, Colorado, die overigens al een tijdje aan de weg timmert, en het is een wapenfeit dat is aangekomen als de spreekwoordelijke mokerslag.

We hebben het al een tijdje moeten doen zonder de mooie stem van Alison Krauss, maar wat Gabrielle Louise laat horen op haar nieuwe plaat doet er zeker niet voor onder. Haar stem is net zo helder als die van de koningin van de bluegrass revival en is ook net zo warm. Het is een stem die overigens niet alleen aan Alison Krauss doet denken, maar ook af en toe raakt aan die van Eva Cassidy of menig countryzangeres (er ligt een naam op het puntje van de tong) naar de kroon steekt. Het moet genoeg zeggen over de vocale capaciteiten van Gabrielle Louise, die haar stem ook nog eens voorziet van flink wat gevoel. 

In muzikaal opzicht vind ik de muziek van Gabrielle Louise misschien nog wel aansprekender dan die van Alison Krauss, want de singer-songwriter die haar opleiding genoot aan het roemruchte Berklee College of Music in Boston, verrijkt haar folksongs met uiteenlopende invloeden. Zo zijn in veel tracks invloeden uit de country te horen, maar ook uitstapjes richting bluegrass, jazz en zelfs Latin worden niet geschuwd. 

If The Static Clears van Gabrielle Louise werd mogelijk na een crowdfunding campagne en laat horen dat iedere binnengekomen Dollar goed werd besteed. De Amerikaanse singer-songwriter wordt op haar plaat bijgestaan door gelouterde muzikanten, die haar prachtige stem omgeven met stemmige en veelzijdige klanken, het geluid op de plaat klinkt glashelder en ook het artwork is mooi verzorgd. 

Het zijn ingrediënten die If The Static Clears van Gabrielle Louise met gemak boven de middelmaat uit tillen, maar de Amerikaanse singer-songwriter heeft nog meer te bieden. Zo zijn haar songs stuk voor stuk van een opvallend hoog niveau en heeft ze ook in tekstueel opzicht iets te zeggen. 

Alles bij elkaar genomen durf ik best te spreken van een sensatie, want If The Static Clears is ook nog eens een groeiplaat. Ik schaam me dan ook diep dat ik deze prachtige plaat zo lang heb laten liggen, al doen de warme klanken van Gabrielle Louise het in dit jaargetijde misschien nog wel beter dan in de herfst waarin de plaat verscheen. Zeer warm aanbevolen, maar dat zal duidelijk zijn. Erwin Zijleman

Een fysiek exemplaar van If The Static Clears van Gabrielle Louise kan worden verkregen via haar website, waar voor een bescheiden bedrag ook een download is te vinden. Als het naar meer smaakt kun je op deze website ook terecht voor haar andere platen: http://www.gabriellelouise.com/albums.html.