13 december 2016

Aubrie Sellers - New City Blues

Aubrie Sellers is de dochter van countryster Lee-Ann Womack en songwriter Jason Sellers. Ze werd in 1991 geboren in Nashville, Tennessee, en kreeg de countrymuziek met de paplepel ingegoten. 

Toen ze zelf muziek wilde gaan maken kon ze uiteraard profiteren van de netwerken van haar ouders en werd ze gekoppeld aan producer Frank Liddle, die ook de stiefvader is van haar vader. 


Het zijn niet direct ingrediënten voor het type rootsplaat waar wij hier in Europa van houden, al werkte Frank Liddle ook met Miranda Lambert en die wordt hier zo langzamerhand wel op de juiste waarde geschat.


Gezien de achtergrond van Aubrie Sellers is het niet zo heel gek dat haar debuut New City Blues hier tot dusver weinig aandacht krijgt, maar wat hebben we het mis! New City Blues is immers een fantastische plaat, waarop Aubrie Sellers zich schaart onder de country katjes die bij voorkeur niet zonder handschoenen moeten worden aangepakt. 


De jonge Amerikaanse singer-songwriter omschrijft haar muziek zelf als “garage country”. Dat gaat misschien net wat te ver, al is de muziek van Aubrie Sellers een stuk rauwer dan de muziek die haar soort- en leeftijdgenoten in Nashville maken en ook rauwer dan de vroege platen van Gretchen Wilson en Miranda Lambert, waarmee het debuut van Aubrie Sellers zich goed laat vergelijken. 


Zeker wanneer de gitaren mogen gieren maakt Aubrie Sellers op New City Blues indruk met lekker rauwe countryrock, die verraad dat in de platenkast van haar ouders niet alleen maar Nashville countryplaten zijn te vinden. 


Ook in de wat meer ingetogen momenten blijft de Amerikaanse vrij makkelijk overeind en komt New City Blues dichtbij de laatste plaat van Kacey Musgraves, die vorig jaar de top 5 van mijn jaarlijstje haalde. 


In muzikaal opzicht klinkt New City Blues fantastisch. Producer Frank Liddle heeft gezorgd voor een aantal topmuzikanten en het zijn muzikanten die hun instrumenten lieflijk kunnen strelen, maar de instrumenten er af en toe ook flink van langs kunnen geven, wat resulteert in een aantal lekker rauwe songs en een aantal songs die opvallen door subtiele en stemmige klanken. 


Ook met de kwaliteit van de songs is echt helemaal niets mis. De eerste stapjes die Aubrie Sellers als songwriter heeft gezet zijn veelbelovend, maar uiteraard stond er ook een heel legioen gelouterde songwriters klaar om de jonge Amerikaanse bij te staan. 


Over goede hulp had Aubrie Sellers natuurlijk niet te klagen, maar ze moest uiteindelijk zelf de vocalen inzingen en dat heeft ze op bijzonder overtuigende wijze gedaan. Ze beschikt over een bijzonder aangename stem, die meer dan eens lijkt op die van Kacey Musgraves en het is net als die van Kacey Musgraves een stem die gemaakt is voor de moderne countrymuziek. 


Het is een genre waarin het momenteel flink dringen is, maar met een stem als die van Aubrie Sellers en het vermogen om met rauwe gitaren buiten de lijntjes te kleuren, heeft de voltallige concurrentie al heel snel het nakijken. Topplaat. Erwin Zijleman